Ето какво става, ако закрият митницата в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 20 Ноември 2018 11:12

Като кмет на община Карлово изказвам своето несъгласие от намерението на Агенция „Митници“ да закрие митническо бюро Карлово, както и несъгласието и опасението на всички фирми от общината, опериращи на неговата територия. Това заяви кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов в писмо до министъра

 

на финансите Владислав Горанов по повод предстоящото през 2019 година преструктуриране на Агенция „Митници“. В него е предвидено закриването на митническо бюро Карлово. Кметът на общината проведе среща на 19.11.2018 г. с 15 от най-големите фирмите, които ползват услугите на митническо бюро Карлово.

Изпратено бе писмо и до директора на Агенция „Митници“ Георги Костов, председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, народните представители от 17 многомандатен район Пловдив - област и областния управител на област Пловдив Здравко Димитров.

Районът, който митническо бюро Карлово обслужва, е на територията на четири общини – Карлово, Хисар, Сопот и Калояново, като негови клиенти са над 50 фирми и физически лица. Структуроопределящото предприятие „ВМЗ“ ЕАД, което произвежда стоки, свързани с отбраната и българската оръжейна индустрия, също е сред тях. На територията на община Карлово развиват производство над 20 чуждестранни и български фирми, като едни от най-големите лагерни фирми в България оперират в митническо бюро Карлово.

В община Карлово съществува засилен интерес от големи инвестиционни компании както от Европа, така и от Китай. Този интерес е свързан с местоположението на града, транспортните връзки, Индустриална зона Карлово и митническото бюро. Закриването на митническо бюро Карлово би било нерентабилно и за Агенция „Митници“, обяснява д-р Емил Кабаиванов.

Закриването на митницата в Карлово би довело до негативни последици за икономиката и инвестициите в целия регион на север от Пловдив, до напрежение сред фирмите и гражданите и риск то да прерасне в непредвидими форми на протест.

 

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker