Кабаиванов: Искаме по-висок статут за вилата на Евлоги Георгиев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 04 Декември 2018 18:51

По-висок статут като паметник на културата ще поиска община Карлово за вилата на Евлоги Георгиев в родния му град. Само като обект от национално значение сградата ще може да бъде предложена на ремонт и реставрация и запазена като единственото дарение от най-големия български дарител , което е собственост на община Карлово. Това заяви на заседание на Общинския съвет кметът на общината д-р Емил Кабаиванов в отговор на питане на председателя на групата съветници от ПП ГЕРБ Доньо Тодоров за имота.

Сградата е част от промишлено-архитектурен комплекс, който обхваща вълненотекстилната фабрика, построена и дарена от Евлоги Георгиев на Карлово през 1892 година, постройки за администрацията на фабриката и къща за нейния управител. Тази къща със  забележителна архитектура по-късно съгражданите на видния банкер и най-голям български дарител наричат „Вилата на Евлоги”, макар тя да не е била предназначена за него, нито пък той е виждал докато е бил жив.

От три-четири десетилетия обаче имотът се руши и през последните години освен има вероятност да се разпадне, стана и опасен. В същото време опитите на общината да намери подходящ проект, по който тя да бъде възстановена и превърната в действащ културен център удрят на камък. Една от причините е, че сградата няма статут на недвижима ценност от национално значение.

Още на следващото заседание на Общинския съвет на 20 декември ще предложа съветниците да вземат решение и да поискаме този по-висок статут за сградата и ще подготвим необходимите документи , които ще внесем в Министерството на културата, заяви Кабаиванов.

Общината има и проект за аварийно укрепване на сградата, което според кмета ще бъде осъществено още тази зима. Администрацията е заделила 30 хиляди лева за тези дейности. Да да бъдат извършени укрепителните меропирятия и искаме съдействието и на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението, обясни Кабаиванов.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker