Вижте кои велики личности ще бъдат представени в юбилеен календар
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 04 Декември 2018 18:54

Ликовете на най-забележителните български възрожденци, посветили живота си за Освобождението на България грейват в календар за 2019 година. Той е издание на Фондация "Васил Левски" и национален музей "Васил Левски" в Карлово.

Целта на издателите е да напомни отново за идеите на

Георги С. Раковски, Любен Каравелов, Христо Ботев и Васил Левски. Една от страниците е посветена на патриарха на българската литература Иван Вазов, който увековечи героите в стихосбирката "Епопея на забравените”.Календарът съдържа и най-яркия символ на Освобождението - паметникът на връх Шипка.

 

За всеки месец са отбелязани по няколко значими исторически събития, свързани най-вече с периода на Българското възраждане - с просветното дело борбите за църковна независимост, революционните движения, както и Освобождението и възстановяването на самостоятелната българска държава.

Чрез страниците на календара образите на националните герои ще присъстват през годината в учебни стаи, музеи, библиотеки, читалища, работни кабинети, и във всеки дом, каза директорът на музей „Васил Левски” в Карлово Дора Чаушева. 2019-та е специална и в календара за дейностите на фондация „Васил Левски”. Новата година ще е посветена на Любен Каравелов, през 2019-та се навършват 185 години от неговото рождение и 140 години от смъртта му. За живота и делото на идеологът на национално-освободителното движение фондация „Васил Левски” ще припомни с няколко прояви.

 

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker