В чест на студентите Димитър Бакърджиев подреди етюди и рисунки
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 10 Декември 2018 09:43

В навечерието на студентския празник художникът Димитър Бакърджиев подреди в изложба своите академични етюди и рисунки от периода 1986-1990 година, когато е бил студент в Националната художествена академия в София.

Димитър Бакърджиев представя тази своя изложба в Радиното училище в Сопот, а с откриването исе ангажира лично кметът на община Сопот. Изборът на мястото е още една препратка към годините на обучение. А сградата, в която Вазовата героиня е учила децата на Бяла черква на четмо и писмо е един от най-посещаваните обекти от туристите в града на народния поет, част от които са студентите.

Всъщност Бакърджиев отдавна хареса съседния Сопот за свои изяви. Във Вазовия музей се намира неговата композиция „Бръснарницата на Хаджи Ахил“ с няколко восъчни фигури на емблематични Вазови герои от повестите „Чичовци“ и “Хаджи Ахил“ и романа „Под игото“. А дюкяна на Минчо Вазов е експонирана восъчна фигура на младия Иван Вазов, също дело на Бакърджиев.

Етюдите, които карловският художник представя, изобразяват лица на модели – рисунки с молив. Непознатите образи, изградени само с черните щрихи на молива разкриват зрял и завършен талант и публиката трудно би заподозряла, че това са творби на младеж, който тепърва ще развива дарбата си на художник и скулптор.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker