Пътешествията на Димитър Рашков в живописна изложба, подредена в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 11 Декември 2018 18:30

Димитър Рашков поведе публиката в любимия си свят на природата и любовта. Той посрещна безбройните почитатели на неговото творчество в Общинската художествена галерия сред живописни картини, вдъхващи свежест, стремеж към пътешествия, любопитство и наслада към най-чудните места в безкрайната природата.

Майсторът на малката пластика, който възпя еротиката и виното в неподражаеми и изпълнени с виталност творби, показа пред своите съграждани цяла зала с живопис. Още преди доста години той се заяви и като даровит живописец – с четка, пастели и акварели, и оттогава досега неизменно веднъж в годината представя най-новите си картини в Карлово, а след това и в други градове и други галерии у нас и по света.

Ти ще ни вземеш хляба, възкликна по време на вернисажа великият Веско Велев, на което Рашков отвърна с широката си великодушна усмивка, означаваща само едно: „Аз отдавна съм го направил“.

Зеленото, най-трудният цвят за живописците, доминира в тази изложба на Рашков. В зелено е неговият роден дом, гледките от Родопите, пейзажите от Тутракан, спомените от Карловския Балкан. Димитър Рашков обича пътешествията – най-често с приятели, а понякога и сам по пътища, които го отвеждат до неподозирано интересни места. През последните години той откри Тутракан и с колегите си Ивайло Мирчев, Димитър Чолаков, Станимир Видев рисуват дунавския град по покана на кмета на града.

Няколко пъти обходи Тоскана и кипарисите на италианския рай толкова го вдъхновиха, че не само ги възпя в картините си, но пожела в родния му град да има повече от тези мистични вековни дървета, забили остриетата си в небето.

Погледът му към морето този път улови утринните мъгли и макар сивото да прихлупва настроението, в тези морски пейзажи на Рашков, в които няма нищо жълто, бяло или светлосиньо, прозира светлината на деня.

Само една малка бронзова пластика показа на тази изложба Димитър Рашков – Рачо Ковача – най-новата му творба, която ще сложи началото на следващата изложба. През февруари – месеца на Дионисиеви празници, на опиянението от виното, което пали страстите, скулпторът ще подреди своите бронзови бижута – малките статуи, които ни разказват весели житейски истории, в които античните богове пият вино и правят любов със земните хора.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker