60 младежи от пет държави градят новия Европейски парламент
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 13 Декември 2018 18:17

Групата от Карлово пренесе Розовата долина в Букурещ

Младежи от Карлово пренесоха Розовата долина в Букурещ на форум, в който участваха общо 60 техни връстници от Румъния, Турция, Испания и Португалия. Младежкият обмен бе посветен на насърчаване на младежко гражданско и гласуването за Европейски парламент. В проявата 10-те момичета и момчета и техните ръководители - Ирина Найденова и Ирена Арабаджиева - всички от Средно училище „Васил Левски“ в Карлово представиха част от културните традиции на региона, посветени на маслодайната роза и лавандулата. Двата празника на емблематичните ароматни растения, като и продуктите от тях бяха в центъра на българската вечер. Възпитаниците на най-голямото училище в Розовата долина почерпиха връстниците си от форума с бонбони, в които има сладко от рози. Деликатесът бе специално изработен от членовете на ученическа компания „Калиопа“ в СУ „Васил Левски“.

Младежкият обмен „Младежи, гласувайте днес!“ се проведе в Бранещи, Румъния. Проектът се финансира от програма „Еразъм+“ и цели насърчаване активното младежко гражданство и запознаване на младежите с процесите на гласуване за Европейския Парламент. Участниците във форума разиграха провеждането на изборите за Европейски Парламент с всички стъпки - от създаването на партии, номинирането на евродепутати, избор на председател на Европарламента и самото гласуване.

Координатор на проекта е румънската организация „Сакура“, с която Младежкия информационен център - Карлово има над 10 годишно партньорство и десетки реализирани съвместни проекта. Групата от 60 младежи от Румъния,България, Турция, Испания и Португалия участва и в честванията, посветени на 100-годишнината от Обединението  на Румъния.

Освен това всяка от страните представи своята култура и традиции на специална вечер. Българската група младежи към Младежки информационен център - Карлово бяха сред най-активните участници с впечатляващи изяви. На българската културна вечер те представиха традициите и историята на България и научиха своите връстници да играят българско хоро.


 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker