Чествахме освобождението на Карлово с шествие
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 08 Януари 2019 16:46

Карлово чества днес Освобождението на града от турско робство  с шествие, начело на което застана кметът на общината д-р Емил Кабаиванов. В проявата се включиха много граждани и ученици от карловските училища. То премина по улиците, по които през 1878 година в Карлово е влязъл Освободителят на Стремската долина ген. Павел Петрович Карцов.

Преди това

 

пред Пулевата къща в града, където е бил отседнал щабът на ген. Карцов, се състоя тържествена церемония. В нея участва почетна рота от 61-ва Стрямска бригада, а кметът Емил Кабаиванов, народният представител Веска Ненчева, командирът на 61-ва Стрямска бригада, общински съветници, граждани и деца поставиха цветя на паметната плоча.

През зимата на 1878 година командването на руските войски взема решение Ловчанско-Севлиевският отряд, командван от ген. Павел Петрович Карцов да премине през Троянския проход и освободи Стремската долина и селищата на юг от Балкана, припомни директорът на Историческия музей в Карлово Мария Деянова. Условията са изключително тежки, преминаването на Беклемето през зимата е тежка операция, която крие огромни рискове. Въпреки това обаче 6000 души, командвани от ген. Карлово, заедно с 24 оръдия, при температура под минус 20 градуса, виелици и огромни преспи, успяват да преминат през страховития Троянски проход и да освободят Стремската долина и да влязат в Карлово. Командването на отряда отсяда в Пулева къща, една от възрожденските перли на Карлово, собственост на знатен род, от който произхождат братя Евлоги и Христо Георгиеви. Преди това къщата е била резиденция на английския консул в Одрин.


Още в първите години след Освобождението на това паметно място е поставена мемориална плоча. А на стария бук на най- високото място на Троянския проход, който е на няколко века, още личи следата от сабята на ген. Карцов. Командващият отряда замахва към ствола на огромното дърво,което поколения наред наричат Карцовия бук, за да покаже, че руските войски, опълченците и доброволците ще сложат край на робството, което тегне над българите, припомни Мария Деянова.

След като многолюдното шествие премина по улица „Ген. Карцов“ постави на паметника на Освободителя на Стремската долина цветя. В чест на 141 години от Освобождението на Карлово кметът на общината д-р Емил Кабаиванов получи поздравителни адреси от началника на Военна академия „Г.С. Раковски“ ген. Груди Ангелов и от командира на 61-ва Стрямска бригада бригаден генерал Пламен Йорданов.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker