Община Сопот дава 700 лева за всяко новородено през 2019-та
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 21 Януари 2019 18:03

Седемстотин лева ще получи всяко бебе на община Сопот, родено през 2019 година. Това предлага в бюджета за новата година кметът Деян Дойнов. Придобивката е за всяка двойка с новородено, от която поне единият родител е жител на община Сопот.

Премията за подкрепа при отглеждането на дете и за поощряване на раждаемостта в Сопот се дава от години, но през 2018 и 2019 година

 

тя нараства многократно. Когато поехме общината, за новородено се даваше по 200 лева, припомни заместник-кметът Николай Новаков. Миналата година придобивката бе в размер на 600 лева. С новия бюджет имаме възможност тя да стане 700 лева. Надявам се, когато докладната за бюджета влезе в Общинския съвет, колегите да одобрят това предложение, коментира още Новаков.


За цялата минала година в администрацията на община Сопот родители са представили документи за около 30 новородени деца.

Най-много деца на Сопот се раждат в АГ отделението на карловската МБАЛ „Д-р Киро Попов”, затова кметът на Вазовия град присъства на ритуала, посветен на родилната помощ. 2017 година зарадва Сопот и Анево с първото бебе, родено в общинската болница в Карлово. То бе сопотненче, семейство Урумски нарече малката си дъщеричка Дея. Тогава тя получи премия от 400 лева. Помощта за новородено тази година нараства почти два пъти.

В същото време в проектобюджета за 2018 година общинското ръководство предлага да бъдат увеличени и средства, които общината предоставя за дейността на местните културни, спортни и пенсионерски клубове. Културният клуб на пенсионера да получи за своята дейност с 15 хиляди лева повече, отколкото миналата година, предлага ръководството на общината. То ще даде силна подкрепа и на Клуба на инвалида. Заради децата и младите хора в проекта за бюджет се залагат много повече пари за спортни дейности. Тази година за всички формации на футболен клуб „Металик” администрацията предлага да бъдат заделени 50 хиляди лева и за спортни дейности сумата ще бъде неколкократно по-голяма от предишни години.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker