Касата оряза парите на болницата, медиците хвърлят оставки!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 06 Февруари 2019 18:56

Лекарите от карловската общинска МБАЛ „Д-р Киро Попов” са готови масово да подадат оставки и да напуснат работа. Те обмислят това решение заедно с медицинските сестри и акушерките, съобщава marica.bg Протестът им е насочен срещу действията на НЗОК . До намерението за радикалните действия ги води

намаления лимит, който НЗОК дава на МБАЛ „Д-р „Киро Попов” за тази година. Той е с около милион по-малко от този за 2018-та стана ясно днес след разширено заседание на Медицинския съвет в болницата. Едва на 29 януари станало ясно, че тази година болницата ще разполага с по-малко пари. А януари е най-тежкият месец в годината, когато болните от усложнения след грип са най-много. Информацията за орязваните пари бе потвърдена и от управителя на здравното заведение д-р Христо Пелев.


До намалението парите на карловската общинската болница се стигна след като НЗОК вкара ражданията в акушеро-гинекологичното отделние и процедурите в отделението по хемодиализата в общия лимит на здравното заведение, досега тези дейности са били изплащани според броя на ражданията и процедурите по хемодиализа без ограничения.



Намаления лимит ни изправя пред няколко трудни решения, коментира управителят д-р Христо Пелев. За да се вместим в тази рамка един от вариантите е да съкратим медицински персонал. Това обаче на практика не е възможно, тъй като и сега не достигат лекари и медицински сестри. Другият вариант е да намалим възнагражденията на лекарите, акушерките и медицинските сестри с 20 процента. Днес коментирахме с колегите това на разширеното заседание на Медицинския съвет, каза още д-р Пелев.


Проблемът с намалените лимити засяга всички общински болници в страната, той е на дневен ред и на Сдружението на общинските болници, заяви д-р Цвета Динева, акушер-гинеколог в АГ – отделението в Карлово и председател на синдикалната организация на КНСБ в МБАЛ „Д-р Киро Попов”. Нашите заплати и без това не са високи, а тяхното орязване с 20 на сто е неприемливо. Освен това орязването на парите за общинските болници ги изправя пред фалит, прави изпълнението на нашите задължения трудно, дори невъзможно. До няколко дни ще сме готови с решение за протестни действия, засега се обсъжда вариантът за масови оставки на лекарите в един и същи момент, каза д-р Цвета Динева, председател на организацията на КНСБ в болницата. Медиците подготвят писмо до премиера, до Комисията по здравеопазване в Народното събрание и до НЗОК.

Източник:marica.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker