Тази седмица в Стремската долина славим карловския мискет
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 11 Февруари 2019 08:52

Прочутото михилско вино излиза днес на конкурс, над 20 майстори ще представят своите еликсири на трапеза в двора на църквата „Свето Възнесение Господне". Празникът започва 11.30 часа и събира както местните жители, така и михилчани от региона и всички краища на страната. Още преди години кметицата Божана Пампурова, подкрепена от известни хора с михилски корени и от читалищни дейци, създаде местната Винария, която е един от най-големите празници на селото. Михилското вино има славна история, то се прави от прочутия карловски мискет. Сортът намира отлична почва по слънчевите и песъчливи хълмове край селото. Преди повече от век в продължение на десетилетия михилското вино е било сред фаворитите на Пловдивското изложение, а през годините назад винарската кооперация „Карловски мискет“ в Карлово купувала основно грозде от михилските лозя.

Празникът тази година ще започне с водосвет за плодородие и здраве, отслужен от отец Николай Краев, и ритуал "зарязване на лозе". Празникът ще продължи на площада с богата фолклорна програма.

Винена фиеста завихрят на площада в Баня на 14 февруари по случай Трифон Зарезан. Тя се организира от кмета Стамен Гешев, читалището и пенсионерския клуб. За ритуала своето лозе в обширния си двор предоставя Пепа Вълкова, в ролята на Цар на лозята влиза самодеецът Атанас Филчев. В зарязването на лозето ще участват още кметът Стамен Гешев и местният свещеник отец Николай Краев.


Жителите и гостите на Баня ще се черпят с бяло и червено вино, което ще се лее на площада. Червеното е от Петър Герджиков, бялото - от кметството. Стамен Гешев се е погрижил да има топли мезета в изобилие.

Специално за празника Трифон Зарезан в сряда в Пролом, едно от най-лозарските села в Стремската долина, пристига формация на ансамбъл "Розова долина" към карловското читалище.

Трифон Заразен празнуват на 14 февруари и жители на Каравелово. Над 20 стопани представят бутилки с бяло и червено вино и розе на местния конкурс.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker