Започват проявите, посветени на 146 години от гибелта на Васил Левски
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 11 Февруари 2019 10:18

Карлово почита паметта на Васил Левски със серия културни прояви. Те са под патронажа на вицепремиера Илияна Йотова и започват още днес. По случай 146 години от гибелта на Апостола днес във фоайето

на сградата на община Карлово ще бъде открита изложба на Стефан Йорданов от Сопот. Той представя галерия от портрети на бележити българи, сред които

са най-великите синове на Подбалкана и България Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов. Публиката за първи път ще види рисуван портрет на свещеника, изповядал Левски преди да го качат на бесилото отец Тодор Митов. Сред картините е и ликът на Петър Кунчев, братът на Апостола на свободата, който също се е борил за свободата на отечеството – бил в Ботевата чета, а след това опълченец, участвал в боевете на Шипка.

 


Утре, 12 февруари в зала „Васил Караиванов”  директорът на националния музей „Васил Левски”  Дора Чаушева ще  представи  пред публиката книгата „Карлово-късчета история”. Томчето е фототипно издание на четири на книги на карловския краевед Никола Славчев, първи уредник на къща-музей „Васил Левски”.   То е събрано от внучката на Никола Славчева Светла Славчева, която също ще участва в срещата и ще разкаже за краеведските проучвания и публицистиката на  своя забележителен дядо. В този том  са включени книгите му „Теофан Райнов като революционер и възрожденец”, „Брайко х. Генов като народен будител”, "Храмът „Свети Николай” в град Карлово" и „Родното място на Христо Ботев”. Те излизат през периода 1934-1945 година. В томчето, което съдържа 180 страници, са включени и няколко статии, публикувани в периодичния печат по онова време.


На 18 февруари от 18.00 часа на площад „Васил Левски” ще се състои  възпоминателна церемония, посветена на 146 години от гибелта на Апостола. А от 19.00 часа на сцената на читалище „Васил Левски” ученици от едноименното училище ще представят спектакъла „Васил Левски – един неосъществен сценарий”.

На 19 февруари от 11.00 часа на площад „Васил Левски” започва възпоминателен митинг-поклонение, който продължава с шествие до родната къща на Апостола. Вечерта от 18.00 часа  карловският театър „Елена Снежина” ще представи спектакъла „Великденско вино”.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker