Стотици карловци и гости почетоха Апостола по случай 146 години от гибелта му
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 19 Февруари 2019 11:03

Възпоминателна церемония по случай 146 години от гибелна на Васил Левски събра карловци и гости на града снощи пред паметника на Апостола. Проявата е под патронажа на вицепрезидентът Илияна Йотова и бе открита с встъпителни думи от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов.


На този ден всеки карловец и всеки българин мисли за

 

оня тежък момент, когато Карлово и България изгубиха своя най-велик син, припомни Кабаиванов. Апостолът е олицетворение на любовта към отечество и на вишегласието, защото да си лидер и да управляваш не е достатъчно, трябва да търсиш вишегласието. То е повече от аритметика, то е съгласието в хилядолетните традиции и моралните ценности на нашия народ. То е съгласие с българския народ за пътя, който трябва да следва българската държава, припомни в словото си кметът на Карлово. А Апостола го търсеше. Затова и днес го обичаме и почитаме и се прекланяме пред него, каза още Кабаиванов.


Слово за Апостола произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. Сравнявам Левски с други борци от национално-освободителното ни движение от края на 19 век. Апостола направи най-важното – той каза на каза на българите да повярват в своята сила, да бъдат народ, да въстанат срещу тиранията, да се изправят срещу цяла империя, заяви Йотова. Днес може ли да кажем, че сме изпълнили заветите на Апостола, че живеем мирно и задружно, когато има толкова разделение помежду ни, когато конфронтацията взе връх.Има ли равноправие, когато днес бедността и мизерията сякаш обезсмислиха  всички други действия, риторично попита вицепрезидентът. Ето тези отговори искаше някога Апостола, искаме и ги ние днес. Искаме не на думи, а на дела, заяви Илияна Йотова.
Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на Карлово Емил Кабаиванов положиха цветя пред паметника на Апостола. В чест на героя паметникът на Апостола и площада бяха озарени от пищна заря.


Когато церемонията приключи пред паметника на Левски застана чета от пловдивския клуб Родолюбие. Облечени в народни носии и с пушки и саби участниците изпълниха свой ритуал и положиха цветя. Това сториха и десетки граждани.


По-късно в читалище „Васил Левски” ученици от едноименното училище представиха спектакъл „Васил Левски – един недовършен сценарий”. На представлението присъстваха кметът на Карлово Емил Кабаиванов и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker