Ученичка трогна карловци на митинга в памет на Апостола
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 19 Февруари 2019 16:44

17-годишна ученичка от карловското средно училище „Васил Левски“ трогна със своето слово присъстващите на митинга –поклонение по случай 146 години от гибелта на Апостола в Карлово. Есето на Едже Рамаданова „Ние“ бе отличено на конкурс за лична творба , посветена на Васил Левски.

„Васил Левски!“ -

 

крещеше България! „Дяконе!“ - крещяхме ние. Пак е февруари. Пак вали. Спомени много. Карлово плаче. Дъжд вали. Често говорим за болка. Често споменаваме думата тъга. Днес скърбим за гибелта на нашия Апостол, на човека, посветил себе си на народа си. Като всеки герой той е учил, учи и ще учи поколенията какво представлява достойно изживян живот, какво означава да си истински българин“, каза Едже в своето есе.

Тя прочете своята творба пред стотици карловци и гости, които дойдоха да почетат паметта на Апостола в родния му град, пише marica.bg. На митинга-поклонение, в който участва представителна рота от 61-ва Стрямска бригада присъстваха кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Теодор Шойлеков, народни представители, общественици.

Икона на свети Василий подари днес на карловската църква „Света Богородица“ проф. Иван Гаврилов, носител на наградата на Карлово и един от най-големи съвременни дарители. През последните години той дари на Карлово значителни суми лични средства за превръщането на Куршум джамия в културен център, както и парични средства за годишни стипендии на отлични ученици – момче и момиче, завършващи 12-клас на средно училище „Васил Левски“, а също и няколко икони на карловските православни храмове.

Рано тази сутрин в църквата „Света Богородица“ бе отслужена архиерейска света литургия и панихида в памет на Дякона. След това на площад „Васил Левски се състоя митинг- поклонение.

Бяха положени венци от името на президента на република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, от политически партии, кметове на общини.

Ученици от средно училище „Васил Левски“ положиха гирлянд на славата пред неговия

Поклонението пред паметта на Апостола завърши с шествие до родната му къща, която e част от национален музей „Васил Левски“. Там участниците в шествието получиха за спомен копие на снимка на дякона Васил Левски с описание, която се съхранява в Османския архив към Дирекцията на държавните архиви при Президентството на Република Турция /Истанбул/. Екзeмпляр от тази снимка откриха тази година там специалисти от националния музей „Васил Левски“ в Карлово.

Проявите, посветени на Апостола в Карлово продължават до края на тази седмица.

Източник marica.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker