В ученическа пиеса: Иван стана Васил Левски, Мария - майка му Гина Кунчева
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 19 Февруари 2019 16:53

Ученици пресъздават на сцена ключови моменти от революционната дейност на Васил Левски, както и драматичните събития от последните дни на живота му. Те представят това в спектакъла „Васил Левски –един неосъществен сценарий“ , който снощи се игра за първи път пред публика. Сред зрителите бяха

 

кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и вицепрезидентът Илияна Йотова. Участниците в представлението са ученици от СУ „Васил Левски“.

Близо 30 години ученици от училището, което носи името на Апостола подготвят спектакъл за живота и дейността на своя патрон, предсталението е винаги на 18 февруари, ден преди датата на гибелта на Апостола. Текстовете се пишат от учителите по български език и литература в училището, а неизменен режисьор на представленията е Иван Стефанов, ръководител на карловския театър „Елена Снежина“.

Тази година представлението е по сценарий на Златка Видолова, преподавателка по литература в СУ „Васил Левски”, в него са включени и част от писмата на Левски до Данаил Попов, близък съратник на Апостола, до Панайот Хитов и до членовете на революционния комитет в Ловеч след провала на Арабаконак.

Подготовката започва няколко месеца преди 18 февурари, тогава събираме тези младежи, които имат желание и могат да изпълнят ролите в представлението за Васил Левски, разказва режисьорът Иван Стефанов. Избираме изпълнителите според сценария. Разбира се, кой ще играе Васил Левски е един от вай-важните въпроси. Не търсим определена прилика с Левски, търсим, младеж, който има усета и може да предаде от сцената ситуациите и думите и да създаде подходящо усещане у публиката, обяснява Стефанов.

Тази година главната роля е поверена на 11-токласника Иван Лазаров. Младежът излиза за първи на сцена. За него срещата на Левски и Ботев в изоставената воденица край Букурещ е много вълнуваща, тя е от най-въздействащите в спектакъла. Двамата колоси на освободителните борби се срещат в запустялата воденица, но това, което играем на сцената е една по-различна гледна точка към този момент от живота на двамата, разказва Иван. В тази тежка зима, в запустялата мелница, където се чува и усеща воят на вятъра, Левски сънува смъртта си и тази на Ботев.

Изобщо не очаквах да ме изберат, коментира Иван . Един от моите учители ме подтикна да се запиша за участие в спектакъла. Каза ми, че има малки, дребни работи, които се вършат зад сцената – изкарване на винила, осветление. Научих текстовете много лесно, това не беше проблем за мен, лесно свикнах и със сцената, споделя Иван.

В ролята на баба Гина Кунчева, майката на Апостола влиза Мария Георгиева от 11 клас. Момичето има сценичен опит като танцьорка в ансамбъл „Розова долина“, а преди това е участвала в масовите сцени на спектаклите за Васил Левски.

Горда и щастлива съм, че ме избраха да участвам и то в тази много въздействаща и важна роля, споделя момичето. Тя няма много реплики , не се появява твърде често на сцената, но появата и винаги е силна и въздействаща.

С най-голям актьорски стаж е Георги Узунов от 12-ти клас. На него е поверена ролята на Данаил Попов, много близък съратник Васил Левски. Аз въвеждам публиката в това, което се играе на сцената, обяснява младежът. Играя за трета поредна година в спектакъла. Това е последната година, в която участвам в спектакъла, тъй като след няколко месеца завършвам училище и повече нямам да имам тази възможност. Затова съм малко тъжен, казва той. Последните три години играх в ученическите представления за Васил Левски, всеки път с нов колектив, откривах нов и приятели, ставахме си по-близки. И когато завърша училище тези емоции ще ми липсват, смята Георги Узунов.

Когато за първи път играх в спектакъла бях Христо Иванов – Големия, началник на тайната полиция на Централния комитет. Ролята ми бе малка, епизодична, но вероятно ме харесаха, за да ми дадат сега по-голяма роля, дори важна, която движи действието. След това играх поп Кръстьо. Това бе една от ролите, които ми хареса най-много. От малкия си опит разбрах, че негативните роли се играят трудно.

В пиесата има няколко представители на турската власт. Ролята на един от тях – Сеид паша, играе Стефан Златинов. Миналата година той бил Юсеин чауш. Тази година ролята е по- голяма и макар да е негативна, Стефан играе с отдаденост и удоволствие и е удовлетворен. Аз съм сигурен, че след представлението, което ще видят не само учениците, но и гражданите на Карлово,че всеки от публиката ще допълни представата си за Апостола, ще си зададе много въпроси за идеите, живота и делото му, а ще бъде удовлетворен от това което е видял, защото тази година спектакълът е много силен .

Когато завършат училище тази младежи ще тръгнат по своя път в живота, ще учат различни специалности, вероятно по-далеч от актьорството. Но участитето им в спектакъл за Апостола дава много на всеки от тях, убедил съм се в това през тези близо 30 години, споделя режисьорът Иван Стефанов. Те научават повече от останалите за живота и делото на Левски е това е ценно. Освен това се докосват до магията на сцената и театъра, обобщава той.

Източник: marica.bg

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker