Режисьорът Иван Стефанов подготвя славен юбилей - 150 години от...
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 14 Март 2019 17:42

78-годишният Иван Стефанов подготвя честването на юбилея на читалищния театър в Карлово. От началото на 70-те до ден днешен той ръководи трупата, режисира пиесите и често изпълнява роли в тях. Сега подбира поне седем култови заглавия от репертоара на театър „Елена Снежина”, които ще изиграят в чест на 150 години от създаването му. Сред тях ще са класиките „Вражалец” и

 

„Великденско вино”, моноспектаклите „Звездите на мъртвите” с участието на Върбан Колев и „Греховната любов на Зографа Захарий” с Иван Стефанов. Режисьорът обаче усилено търси голяма пиеса, в която да участват максимален брой артисти от театъра.


Изпълнен с младежка енергия преди месец Иван Стефанов завърши ученическият спектакъл на средно училище „Васил Левски” по случай 19 февруари, деня на гибелта на Апостола. А това бе 27-ото представление подред, което той всяка година подготвя за този ден.

Стефанов става самодеец в карловския театър още през 1958-59 година като ученик в гимназия „Васил Левски”. Тогава ръководител и режисьор в града на Апостола е големият театрален деец Матей Икономов. Той е роден в Сопот и е основал няколко театъра в София и страната. По това време живеел с последната си съпруга Ирина в къща на Сряда пазар близо до моста над Стара река. Театърът се водел щатен, артистите работили всяка вечер, правили представления от Клисура до Казанлък. Нещо като „Звезди в косите, сълзи в очите”, припомня Стефанов.


В онези години бай Матю вече бе стар, почти не виждаше. Владимир Стоянов поставяше „Двубой” от Иван Вазов и той дойде на една от последните репетиции преди премиерата. През цялото време гледаше към сцената много внимателно, а когато приключи и последното действие, каза: „Много хубаво, момчета! И костюмите ви са много хубави, точно такива трябва да бъдат!”. А те си играеха с ежедневните дрехи като на репетиция. Тази случка и до днес се разказва, но всеки, който се е докоснал до бай Матей Икономов, пази уважението към него, разказва Иван Стефанов.

Когато се уволнил от казармата и завършил ветеринарен техникум, Стефанов се записал в школа за ръководители на самодейни състави в Пловдив. В Панаирното градче обучавали младежи, които да ръководят състави по музика, театър, естрада, народно пеене. Школата го срещнала с две големи имена на театъра - Цветана Манева, при която учил техника на говора, и с Бончо Урумов, който преподавал актьорско майсторство.


Цветана по това време беше звезда в Пловдивския театър. Аз се представих пред нея с откъс от „Петрол” на Иван Радоев, тя хареса работата ми. А по-късно поканих Бончо Урумов в Карлово и той направи тук една пиеса, разказва той.

Любимата роля на Иван е Авихол от „Старчето и стрелата” от Никола Русев, постановка на Любомир Дяковски, който направил с карловската трупа няколко пиеси. С нея през 1983 година театър „Елена Снежина” спечелила голямата награда на фестивал във Велики Преслав по повод на 1300 години от създаването на българската държава.


В тази пиеса се получи много добро взаимодействие между мен и Георги Солаков, един от най-добрите артисти на самодейния театър в Карлово през годините, припомня Стефанов.


Сега в основния състав на карловския театър са пожарникарят Румен Стоянов, поетът Върбан Колев, пожарникарят Румен Стоянов, счетоводителката Недка Иванова, ходжата Кемал Рашид и още няколко известни карловци. Атмосферата е приятна, сработваме се. А често се смеем на някои неочаквани ситуации, припомня режисьорът.



През годините сцената срещнала Иван Стефанов с много големи актьори.


А театърът има десетки награди от български и международни фестивали. Самият Иван Стефанов е носител на орден „Кирил и Методий” от Министерството на културата от 1986 година и на Наградата на Карлово от 2006-а. На сцената са излизали десетки самодейци, а някои от тях са останали досега предани на това изкуство.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker