Лекарство за хемороиди натопи военен за употреба на наркотици
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 17 Март 2019 21:23

Военнослужещ от карловската 61-ва механизирана бригада беше замесен в скандал с наркотици, тъй като полевият тест на МВР за употреба на дрога го изкарал надрусан зад волана на личното му БМВ. Така и не станало ясно защо апаратът е реагирал положително, но експертиза на лекари от ВМА - София оборила резултата. Редникът лансирал тезата, че пиел болкоуспокояващи „Дорета“.
Завръзката на историята се разиграла на 22 октомври м.г. около 17.30 часа, когато рейнджърът пътувал с бавареца си от Карлово към съседното село Дъбене. На пътя го спрял полицай от местното Районно за проверка.
Въпреки че редникът не проявил никакви съмнителни признаци (неспокойно поведение, несигурна походка или неясно произношение), униформеният решил да го изпробва с най-тежкия тест за наркотици на МВР - „DRUGTEST 5000“. Апаратът реагирал положително на метамфетамин.
Военния се втрещил от резултата и заявил, че не приема показанията на апарата. Униформеният дал на редника талон за медицинско изследване, за което трябвало да се яви до час в карловската болница. Малко по-късно военният пристигнал в лечебното заведение. Заявил, че през последните 24 часа бил изпил 3 таблетки „Дорета”, тъй като страдал от хемороиди, и най-вероятно това е причината за положителния резултат. Дал кръв за изследване. На следващия ден била издадена и заповед за прекратяване на регистрацията на колата за срок от 9 месеца.
Със случая се заела Военноокръжна прокуратура - Пловдив. Магистратите изпратили пробите на рейнджъра от карловската болница във ВМА - София за експертиза, която „не установила присъствие на наркотични вещества или психоактивни медикаменти”. Справка показала, че по време на проверката тестът за наркотици бил в срок на годност.
Мъжът завел дело срещу спирането на колата от движение. Заявил, че тъй като е военнослужещ, колата му трябва, за да бъде в режим на постоянна готовност за явяване в екстремни ситуации. Освен това трябвало да се грижи за дъщеря си и болните си родители. Тъй като нямало доводи за налагане на дерегистрация за срок от 9 месеца при минимални 6, а и експертизата оборила показанията на дрегера, заповедта била отменена от съда.
Съгласно съдебното решение РУ Карлово ще трябва да заплати 510 лева за разноските по делото на ощетения военен.
По отношение на лекарството „Дорета” твърдението за възможно повлияване употребата му върху теста за наркотици не бе доказано. Законът не съдържа изключение в хипотеза на управление на МПС след употреба на наркотични вещества по лекарско предписание.
Решението може да се обжалва пред ВАС.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker