Кирил Георгиев, майсторът който вае часовници от дърво
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 17 Март 2019 21:46

Табло с десет заповеди на майстора въвежда в правилата на Сопотския занаятчийски еснаф. Макар да звучат и сериозно, и шеговито, те са като десетте Божи заповеди за занаятчиите. Една от тях гласи: „Никога не се облягай на стола на майстора“. Това разказва Кирил Георгиев, майстор по художествена обработка на дървото. Той членува в Регионалната занаятчийска камара в Пловдив и в двата занаятчийски еснафа в Подбалкана - Сопотския и Карловския.

"Ако ти се случи да се отбиеш в някоя работилница, независимо че няма табло с правила, не се облягай на стола на майстора. Защото ръката му може да трепне и неволно да развали това, което създава. А той го е мислил ден и нощ, не е спал и ял, докато не започне да го прави. Освен това, ако ръката му трепне от твоето облягане, може да се пореже с острите длета и инструменти, с които работи", обяснява Кирил Георгиев.

Той самият имал такъв случай - ръката му трепнала, длетото откъснало парченце дърво, което трябвало да бъде нежен и малък орнамент в мотива, който извайвал. Това може да се поправи с лека промяна на фигурата, но може и да се развали цялата работа. А веднъж в ръката му се забило острото длето и две седмици ходил с превръзка.

58-годишният Кирил Георгиев е прочут със своите часовници и свещници, които са чудесна украса и за модерен, и за традиционен интериор. Често причудливите им форми са взаимствани от природата - от клоните на дърветата например. Но нито един от предметите не е направен от природата, те са дело на майсторска ръка.

Много пъти са ме питали как съм извил дървото, та е добило тази форма, разказва майсторът. И обяснява, че не го е извил, а го е изваял. Най-напред е изрязал парче дърво и грубо е премахнал излишната маса. После бавно и търпеливо е отнемал частици от него - с няколко вида пили, с 200 длета, докато се получи желаната форма. После с няколко вида шкурки изглажда повърхността, полива я с пчелен восък. Следват още няколко обработки, докато стигне до крайния резултат - красива статуетка, която служи за часовник, свещник или е само фигура за украса. Точно тези произведения са визитната картичка на майстора. От тях има в Белгия, САЩ, Германия.

Макар да е карловец и един от съоснователите на Карловския занаятчийски еснаф, Кирил е от гилдията на сопотските майстори. Той е работник във ВМЗ - по професия е шлосер и фрезист - вече редки професии, за които дори няма училище, макар напоследък машиностроенето да търси под дърво и камък такива специалисти. Уменията му да обработва метал му помагат много при дървото. Започнал да вае дърво като хоби през 1990-а, а през 2004-а Регионалната занаятчийска камара го признала за майстор. А в занаята го въвел един от най-прочутите майстори у нас - Светлозар Райчанов, дърворезбар и гравьор, чиито умения са уникални. Светлозар почина внезапно преди няколко години. Като карловец общувал много и със Стефан Каламов - художник, иконописец, писател, начетен и мъдър човек, който също си отиде от този свят без време. Двамата ми разкриха чудния свят на изкуството, споделя Кирил Георгиев.

Скоро след като основали Сопотския занаятчийски еснаф, майсторите решили да отворят детска школа. Идеята бе на Евгени Димов, дърворезбар и гравьор, който е един от най-добрите у нас и по света, обяснява Кирил. Към майсторите, които искат да обучават деца, се присъединила и Бойка Райчанова, съпругата на Светлозар. Тя се занимава с иконопис. Така в Еснафа започнали да идват и се обучават над 20 момчета и момичета, които са запалени по занаятите.

Любимото ми дърво за обработка е орехът, ала използвам и елша, и липа, и череша, и круша, казва майстор Кирил. Има няколко места, на които създава своите изящни произведения от дърво - едното е в Сопотския еснаф, който още преди 15 години беше настанен в къщата на Иван Загубански. Другото е Бухаловият хан в Карлово, там работи с карловските майстори. Третото място е малката работилница в гаража у дома, казва Кирил. Имам безброй инструменти, сред тях основно е комплектът от над 200 добре заточени длета, нужни на всеки майстор, който обработва дърво.

Кирил Георгиев вече е в очакване на едно от най-интересните събития за занаятчиите - новото издание на Ножарския пленер, който се провежда в Сопотския занаятчийски еснаф. Тогава идват майстори от цялата страна. За мен е интересно как се кове нож. Това е много ценен занаят, затова чакам събитието с голям интерес, признава Кирил.

Дървото и майка му

Една от десетте важни заповеди на майстора гласи: „Дървото и майка му не са виновни за нищо!“. А това означава, че майсторът трябва да е усърден, да се учи, да усвоява повече умения с инструментите, а не да пустосва.

Гривни и обеци

Макар да не е сред известните ножари, през последните години захванал да прави и дръжки на ножове, на пистолети, приклади на пушки. С тях участвал в изложенията „Хемус“ и „Лов и риболов“. Но предпочитанията му са към предметите за украса на дома. А напоследък вае дори дървени накити - гривни и обеци.

Източник: marica.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker