Майстори от цял свят си мерят ножовете в Сопот
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 11 Май 2019 10:13

Десетки майстори от цялата страна удариха чукове в ковачница „Тих труд" в Занаятчийския еснаф в Сопот и дадоха начало на ножарския пленер „Работилницата 2019". В продължение на три дни най-добрите в занаята ще коват ножове, ще споделят кой какво умее и как го е постигнал и ще допълват знанията си един от друг. Ножарският пленер се провежда всяка година в средата на май, а негов инициатор и основател е Евгени Димов, най-добрия гравьор и резбар и председател на Еснафа.

Тази година Евгени Димов е поканил най-добрите майстори ножари от чужбина. За втори път в Сопот пристигна Евгений Добрин от Русия. Тук е Александр Белый от Беларус, един от топмайсторите на мозаечен дамаск към този момент. В сопотския Еснаф редом с нашите майстори работи Брайън Бейти от САЩ, отколешен приятел на сопотските занаятчии. Тази година той открива фотоизложба. В пленера участва и Владимир Булдига от Украйна, гравьор и изобретател на гравиращи системи.

Днес работилниците отварят още в 8.30 часа. В тях майсторите ще работят усилено - ще коват и оформят остриета, ще украсяват с гравюри дръжки на ножове. После занаятчиите ще покажат кой какво е направил и ще споделят опит. А в неделя от 12 часа Евгени Димов ще връчи дипломите на поредния курс на малките майсторчета от Сопот и региона, които той обучава.

Всичко се случва пред погледите на любопитните туристи, които идват в града на Вазов специално за шоуто на ножарите. Атмосферата е уникална - в двора с бухлати чемшири и цветя е пълно с хора. В единия ъгъл гори огнището на работилница „Тих труд", въздухът трепери от ударите на чуковете по нагорещеното желязо. По алеите ръмжат машини за оформяне на остриета. Усилен труд кипи и в работилниците на Еснафа, които се помещават в къща на 200 години. Там резбари ваят дръжки на ножове и ги украсяват с гравюри.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker