Туристи от цял свят идват да видят розобер в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 17 Май 2019 17:20

В събота вечер се насладете на Огнено шоу и концерт на Диана експрес

Карлово се стяга за най-красивия ден в Розовата долина. Празникът, посветен на маслодайната роза е в събота, 18 май. Той е най-чаканата и най-посещаваната проява в Подбалкана от Калофер до Клисура и в целия регион.

 

От тази година общината Карлово сложи началото на още по-мащабно честване на ароматното цвете, което разнася славата на България по света като организира Фестивал в Карловската розова долина, който започна на 6 май, Гергьовден, а празникът утре, 18 май, е кулминаията на проявите. Фестивалът е под патронажа на министъра на културата Боил Банов.

Празникът утре започва в 9.0 часа в розовите градини край Карлово. Певчески групи от близо десет населени места в общината ще огласят росните градини в полите на Балкана и ще откъснат първите розови цветчета. Младеж в народна носия ще изведе от градините Царица на розите 2019-та, а тя ще окичи с гирлянд от свежи рози кмета на общината Емил Кабаиванов.


За да се насладят на уникалката гледка на розовите градини в полите на величествения Балкан и на ритуала „Розобер“ в Карлово пристигат стотици туристи от Франция, Тайланд, Япония, Белгия, Холандия, Китай, САЩ.

Царицата на розите ще поведе шествие от кукери, певчески групи, граждани, туристи и гости към града. Шествието ще премине по обновената пешеходна зона „Водопад“ и ще стигне до площад „20 юли“. Кметът на общината Емил Кабаиванов ще открие празника и ще приветства жителите и гостите на Карлово. Приветствие ще и отправи и министърът на културата Боил Банов.

През целия ден в Карлово ще има прояви, посветени на маслодайната роза – демонстрация на добиване на розово масло в Бухаловия хан и Историческия музей, работилница за изкуства, както и няколко концерта, които ще продължат до късно вечерта.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker