Читалището в Баня празнува вековен юбилей
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 21 Май 2019 05:53

Читалище „Св. св. Кирил и Методий” в Баня навършва 105 години, през това време той е най-добрият учебник за бита на местните хора. Това обяви Мария Генчева, негов дългогодишен секретар. Юбилеят ще бъде тържествено честван на 24 май, деня на светите братя, чиито имена носи читалището.

Величието и светостта на читалището се състои в това, че даде

 

на всички нас онова, което през годините не разединява, а обединява. То не престана да бъде знак за идентичност на общността на Баня, каза още Генчева.

Освен 105 лета от основаването на читалището, тази година кръгли годишнини имат четири от самодейните формации, които действат към него.

Неразделна част от дейността е и библиотеката, която неотдавна се сдоби с още 200 тома на стойност 2567 лева, на което се радват 301 читатели. Дългогодишен библиотекар е Таня Христова.

По-голямата част от дейността на самодейните формации е насочена към съхраняване на фолклора. Българските народни танци са живата народна памет, която е запазила и съхранила в себе си историята, културата и бита на българина, ние се славим с уменията си като танцьори. Родолюбивите банци, чрез своите изяви в читалището, през тези 105 години пазят и развиват тези традиции, споделя Мария Генчева.


През 2019-а групата за изворен фолклор с художествен ръководител Иванка Близнакова ще навърши 40 г. Тя първоначално е създадена като група за любителско художествено творчество към читалището. В репертоара изцяло е залегнал местният традиционен фолклор - пеене, танцуване, разказване, локална обредност. Групата е истински пазител и разпространител на багрите, ритмите и неповторимата красота на песните, танците, обичаите и костюмите от Средногорието.

Групата за изворен фолклор на Баня представи Община Карлово в Националната програма "Живи човешки съкровища - България 2010" и се вписа като културен феномен в българската представителна листа. Номинацията "Живи човешки съкровища - България" е първото, най-голямо отличие на фолклорен състав от Община Карлово. Това е едно признание и оценка за уникалността и стойността на неповторимата музикално-танцова традиционна практика от Карловско, която нарежда Баня до световните живи човешки съкровища.

Вече 40 години действа и детска танцова формация „Зорница” с художествен ръководител Мария Генчева, припомнят самодейците от читалището. Формацията се представя с народни танци от всички етнографски области в България. В годините много поколения се смениха, но групата остана в основата на всеки концерт, празник и фестивал, без да е прекъсвала своята дейност.

През тази година юбилей ще отбележи и детско-юношеска кукерска група с ръководител Минко Чакръков. Тя навършва 10 години и е със звание Представителен ансамбъл от ІІІ Преглед на ЦИОФФ за България. Създадена бе отново през 2009 г. след 20-годишно прекъсване, за да насърчава, възстановява и поддържа кукерската традиция в Баня. Старчовските игри в Баня са с дълголетна традиция, а банските кукери с бели кауци са признати за най-красивите. Групата има десетки участия и награди от престижните кукерски фестивали - „Сурва” Перник - Бронзова маска, златен, сребърен, бронзов медал; Специални награди от детския етнофестивал „Децата на Балканите ​- с духовност в Европа” в Минерални бани - Хасково; „Кукове” - Раковски; Маскарадни игри - Попинци.

10 години навършва и Фолклорен клуб „Тракийка”, чийто художествен ръководител също е Мария Генчева. Създаден през 2009 г., клубът бележи успехи в танцовото изкуство. Има участия в местни празници в селищата наобщина Карлово, в национални и международни фестивали. В националния фестивал "Хоро се вие" - София 2011 г., се класира на първо място -представяне на автентични хора, едно голямо признание за танцьорките.

Участниците са от 14 до 60 години, увличат все нови и нови почитатели и приятели от цялата страна и чужбина. През 2018 година групата взе участия в 30 събития - празници, конкурси и фестивали.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker