Боил Банов: Министерството на културата ще подкрепи Карлово за опазване на наследството на Евлоги Георгиев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 21 Май 2019 05:56

Министерството на културата ще подкрепи честването на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев, това заяви в Карлово министър Боил Банов. Той участва в Празника на розите, който се проведе под неговия патронаж. Има сформиран Инициативен комитет за честването на юбилея на най-големия български дарител, ще подпомогнем някои от проявите, включително и финансово, ангажира се Банов.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който главява Инициативния комитет, поиска съдействие и за съхраняване на сградите в Карлово, построени от Евлоги Георгиев и дарени в полза на родния му град. Това са вълненотекстилната фабрика, която е частна собственост, придобита от новите собственици по време на приватизацията през 90-те години на 20 век, и така наречената вила на Евлоги Георгиев, строена за управителя на фабриката, която е общинска собственост.

Общината има намерения за реставрация на вилата, но няма необходимите средства. В същото време подготвя документи, които да представи пред Министерството на културата вилата и фабриката да придобия статут на паметници на културата от национално значение.

Очаквам общината да представи необходимите документи за вилата на Евлоги Георгиев за статут на национален паметник на културата заедно с фабриката. И през нашите програми още тази година ще започне възстановяване и реставрация на сградата, заяви Боил Банов.

С кмета на Карлово поговорихме и за фабриката, каза министърът. Шансовете тя да се върне на града, каквато е била волята на дарителя Евлоги Георгиев, са в морала на някои хора. Трябва да имаш морал. Има личности в българската история - Васил Левски, Христо Ботев, братя Георгиеви, които са толкова значими, че би трябвало само като им споменаваш имената, нещо да те хване за гърлото. Би трябвало някои хора да имат морал. Като нямат морал държавата ще намери начин да реагира, сподели Банов.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker