Мирослав Колев посрещна кмета на родния град на ген. Столетов
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 21 Май 2019 06:00

Кмет от Подмосковието дойде в карловското село Столетово, за да благодари на местните жители за съхранената памет за генерал Николай Столетов, командир на Българското опълчение в Руско-турската освободителна война 1877-78 година. Олга Деева, кмет на град Владимир, където е родовото имение на Столетови, бе посрещната най-напред в Карлово от заместник-кмета на общината инж. Стойо Карагенски. Тя и съпровождащите я служители от администрацията бяха гости на Празника на розите.

След това групата от град Владимир посети Столетово – единственото населено място , което носи името на ген. Столетов. Кметът на селото Мирослав Колев и девойки в народни носии поднесоха на гостите питка със сол, букетчета от свежи маслодайни рози и сувенири.

Там Олга Деева връчи поздравителен адрес на бившия кмет на селото Славчо Тодоров за приноса му за запазване на историята .

По негова инициатива преди повече от четвърт век бяха установени контакти с потомците на ген. Столетов и в селото бе изграден бюст-паметника на командира на Българското опълчение.

 

По-късно контактите с град Владимир бяха разширени. Скулпторът Димитър Рашков, който е автор на паметника в Столетово, изработи още два паметника – на ген. Николай Столетов и на неговия брат – физикът Александър Столетов. Те бяха дарени на университета в град Владимир. Димитър Рашков и бизнесменът Валентин Матеев също участваха в срещата в Столетово.

След официалната част гостите посетиха етнографската сбирка в сградата на бившето началното училище . Там разгледаха и специалния кът, отреден за ген. Столетов.

Десетки жителите от селото дойдоха да поздравят гостите от родния град на ген. Столетов и да засвидетелстват признателност към руските и български воини, участвали в Руско-турската освободителна война.

 

 

 

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker