След тежкото минало община Сопот се превърна в пример за финансова дисциплина и развитие в България
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 10 Юни 2019 14:14

Управлението на общинските финанси е от съществено значение за финансовата стабилност на държавата, затова Фискалният съвет на България ще насочи своето внимание към тях. Това заяви в Сопот проф. Борис Грозданов, председател на независимата организация, която наблюдава и анализира финансовата дейност на правителството и държавните институции като НОИ, НЗОК и др. Сопот е първата община, в която Финансовият съвет провежда

изнесено заседание, планираме да проведем такава дискусия и в средна община. Това най-вероятно ще стане след местните избори, за да не се свързва нашата работа с политическа ангажираност, поясни проф. Борис Грозданов при откриването на форума.

 

Общинските бюджети могат да окажат огромно влияние върху фискалната политика на една държава – преди време валутният борд в Аржентина пада поради лошо управление на общинските средства, припомни Юнал Паси, член на Фискалния съвет.

Фискалният съвет на България е в състав: проф. д-р Борис Грозданов, председател, и членове доц. д-р Григорий Вазов, Дора Андреева, Любомир Дацов и Юнал Тасим.

Планирането на общинските финанси, привличането на финансов ресурс и капацитет чрез инвестиции и ефективно използване на общинската собственост са само част от темите, които бяха дискутирани на форума.

Средносрочното планиране е съществен инструмент на управлението на общинските бюджети, заяви д-р Десислава Ковачева, бивш директор на ФЛАГ ЕАД /Фонд за органите на местно самоуправление в България/ и сложи началото на дискусия за управлението на бюджетите на общините. Според нея общинските администрации трябва да изготвят прогноза на 3-годишен период, която да бъде отразена при взимането на всички решения от общинския съвет. Д Десислава Ковачева похвали община Сопот за добре функциониращия сайт, който информира обществото за всички решения и намерения на общината.

Бъдещето на общините е в привличането на инвеститори, коментира Дора Андреева, член на Фискалния съвет и бивш заместник-министър на финансите. Според нея държавата ще продължи да подкрепя общините, но тя не може да финансира всички нужди на населението. Държавата не основният донор на общините. А привличането на инвеститори ще даде възможност в общините да се привлече капацитет, да растат доходите и населението да остане в своя регион, а не част от местните жители да търсят препитание и реализация другаде, коментира още Дора Андреева.

В хода на дискусията участниците коментираха община Сопот като положителен пример за прилагането на модел на финансов реинженеринг, за излизане от колапса, в който е изпаднала през 2015 година.

Общината може да се разглежда като бизнес структура, коментира заместник-кметът на Сопот Николаай Новаков. Този подход доведе до стабилизирането на община Сопот, превърна се в изход от тежкото наследство на предишното ръководство и е очерта възможности за качествена промяна в живота на сопотненци с възможности за развитие и социални придобивки, каза той. Според него при управление на бюджета няма място за политически пристрастия.

 

По време на заседанието на Фискалния съвет кметът на Сопот Деян Дойнов и Мариана Кацарова, председател на Общинския съвет, демонстрираха пълно единомислие за бъдещото развитие на общината. Те очертаха възможности за развитие на индустриална зона и привличане на нови инвеститори. Всяка община трябва да използва своите ресурси и възможности, а държавата трябва да има подкрепяща, а не основна роля в бъдещето на регионите.

 

Не е важно тежкото наследство, важно е какви действия са предприети за справяне с проблемите и какви решения се прилагат, за да се осигури добро бъдеще на гражданите, коментираха експертите. Гъвкавите подходи показват добрата експертиза на общинската администрация и екипна работа между всички структури на местно самоуправление. На пръв поглед мерки, като намаляването на таксите за детските градини с 90%, може да изглеждат като утежняващи бюджета, но се оказва, че те водят до безспорни ползи за гражданите, но и за повишаване на приходите, показват решенията на местната власт в Сопот.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker