Връчват Вазовата награда на Милен Русков
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 12 Юни 2019 16:09

С единодушно решение на комисията бяха определени лауреатите на Националната Вазова награда за литература за 2019 г. – Милен Русков и Изабел.

 

Романите „Възвишение“ и „Чамкория“ развълнуваха българките читатели и събудиха спомена, разказите и историческата памет за времена и събития, които не бива да бъдат забравяни. Те превърнаха своя автор в един от най-четените и издавани български писатели. Милен Русков е

 

роден през 1966 г. в Бургас. Завършва СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Българска филология“, след това става докторант по лингвистика в БАН. До момента е публикувал четири романа, всеки от които е носител на различни литературни награди.
С романа „Джобна енциклопедия на мистериите“ Милен Русков печели „Южна пролет“ за литературен дебют. „Захвърлен в природата“ е отличен с награда ВИК за Роман на годината (2009). През същата година влиятелният литературен критик Светлозар Игов връчва на Милен Русков своята награда „Дъбът на Пенчо“. За романа „Възвишение“ авторът получава отличието „Златен век“ на Министерство на културата, Националната награда за литература „Христо Г. Данов“ и Наградата за литература на Европейския съюз (2014). Милен Русков се занимава с преводаческа и преподавателска дейност.
Екранизацията на „Възвишение“ направи романа още по-търсен и четен. Театралната сцена съвсем естествено приюти бае Славе и неговите лични истории с национално-исторически оттенък, описани в романа „Чамкория“.
Благодарение на текстовете на Милен Русков литература, кино и театър се преплитат завладяват широка публика от различни поколения и карат хората да се замислят за българската душа и ценностите, които битуват в нея.  
Подборът на думи и езикови структури може да се определи като епохален мост между творчеството на Милен Русков и безсмъртните думи на Иван Вазов. „Наша свобода от нас зависва“ отеква в съзнанието на читателя така, както оставят следи в душите ни думите на патриарха на българската литература. 
Носител на детската Вазова награда е младият автор Изабел. Членовете на комисията взеха единодушно решение, а номинацията за автора дойде от децата в Сопот. Това решение е смело и отчита модерната действителност, в която живеем. Словото живее в нови форми, поднася се аудио-визуално, слушаме от през слушалките, гледаме го през екраните на мобилни устройства. И въпреки това едно младо и красиво момиче успя да върне децата към писаната реч, към страниците на книгите. Посланията на Изабел са позитивни и вдъхновяват младите хора, карат ги да се чувстват щастливи. Нейният канал в YouTube има над 200 000 последователи, а дебютната ѝ книга „Щастливей“ се превърна в абсолютен best-seller сред тийнейджърите.
„Благодаря, че отделяте от времето си за моята история. Тя не е на влогърката Изабел. Тя е история на момиче, което иска да носи светлина. Да носи щастие в живота на всеки, който е забравил да живее щастливо… Пожелавам на всеки, четящ книгата ми, да изгуби себе си и да се открие наново. Да започне отначало. Да се осмели. Да обича. Да живее щастливо. Или... да щастливее!“, споделя Изабел.
Връчването на Националната Вазова награда за литература ще бъде кулминацията на Вазовите тържества и ще се състои на 9 юли 2019 г. в гр. Сопот. Градът очаква с нетърпение срещата с авторите. На церемонията ще присъства и проф. Боян Биолчев, носител на наградата за 20018 г.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker