Девет художници излизат на пленер по живопис в Свежен
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 14 Юни 2019 13:54

Девет известни български художници излизат днес на пленер в средногорското село Свежен. Те ще рисуват старите къщи в архитектурния резерват, хората по улиците на селото, чудната природа край язовира и в планината.

Художниците ще работят пет дни на открито и в непрекъснат контакт със своите герои и сред пейзажите, които ще изобразяват. Темата е „Свежен“, а това е третото издание на пленера. Той се организира от Арт център Орхидея – Карлово, чийто собственик е Кунка Бакалова. Самата тя също участва в пленера. Участниците са Веско Велев, Момчил Николов, Василий Похомов, Румен Петков, Димитър Янков, Мариана Матева, Кунка Димитрова, Габриела Жекова и Кунка Бакалова.

Да рисуваш пред очите на своите герои и на публиката е неповторимо преживяване, сподели Кунка Бакалова. Край тези от нас, които разпъват стативите на улицата, постоянно има хора, които коментират, това което е изобразено – подкрепят, коригират или аплодират. А това винаги е вдъхновяващо. От предишните пленери имаме невероятни приятелства с жителите на Свежен.

Във вторник картините, които художниците ще нарисуват от днес насетне, ще бъдат изложени в селото. А в края на другата седмица ще станат част от проекта „Картина от мнозина“ на Арт център „Орхидея“ в Карлово.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker