Най-близкото море е в Баня!
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 23 Юни 2019 13:33

Най-близкото до нас море е в Баня. То е топло, слънчево и чисто. Водата му е минерална и лековита и е разпределена в няколко плажа, пръснати в различни зони на градчето. Централният плаж с трите басейна в Баня запазва позициите си на едно от най-предпочитаните места за плажуване в региона. Чистите и просторни тревни площи, естествените сенки и натуралната минерална вода са предимствата на този обект. Трите басейна предлагат варианти за всички – 50-метров басейн за плуване с 20-метрово крило до него, среден басейн и голям и удобен детски. Входът за възрастни е пет лева, за деца - наполовина.

В Баня лятото никога не си отива. Макар и на по-малка територия – само в „Царска баня“ , целогодишно работи открит минерален басейн. Входът е 12 лева, в тази цена влиза ползването басейн с минерална вода с температура 32-33 градуса, джакузи, което е част от басейна, топилка – малък басейн с гореща минерална вода направо от извора с температура 40-42 градуса и открито калолечение с лечена кал от местното тофрено находище, в което също блика минерална вода.

По традиция още в началото на май отвори модерния басейн на хотел „Строител“. А поради големия интерес към обекта – с басейн за плуване, джакузи, детски и контрастен, още миналата година шезлонгите и чадърите бяха увеличени почти двойно. Цената на билета през цялата седмица е 10 лева, за деца – пет.

Изискана обстановка с летен бар предлага един от най-новите плажове „Зи-зи бийч и бар“. Басейнът е сред естествена зеленина, барът е само на няколко метра от него. Още от отварянето му преди няколко години той стана любимо място на тийнейджъри и млади хора. Там всяка седмица има плажно парти, а един път месечно дискотека.

Гостите на балнеохотел „Стряма“ също ползват минерален басейн, той е достъпен и за външни посетители. Всяка събота плажни дневни парти, а веднъж месечно дискотека, билет 10 лева , деца 6 до 12 години – 6 лева.

Хиляди посетители годишно събира всяко лято откритото калолечение в Баня. То, както и Централния минерален плаж, е обект на Специализираните болници за рехабилитация – клон Баня и е истински евин плаж с два басейна с лечена кал, един с минерална вода и душове, които също са с вода от близкия минерален извор. Обектът от години е хит сред дамите, силният пол също се радва на слънце, минерална вода и лечебна кал на открито.

Само на няколко метра от обекта се намира торфено находище, от което се добива лечебната кал, известна с безценните си качества, които са доказани – да лекува, да разкрасява и подмладява. Местните разказват, че Лили Иванова дължи младежкия си вид на лечебната кал и на минералната вода на Баня – нейна близка често идвала в градчето, за зареди за нея съдове с това природно благо.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker