Дъх и цвят на лавандула заплениха туристи от Япония до Гибралтар
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 23 Юни 2019 12:44

Карлово чества кралицата на билките с мащабен и колоритен фестивал

Туристи долетяха от Япония, Италия и Сингапур, за да вдъхнат аромат на лавандула направо от сините полета край Карлово и да отнесат китка дъхаво цвете в своите далечни страни. Те запечатаха всяко действие на жените, които ритуално сложиха началото на лавандуловата жътва. Високият зелен Балкан, сините полета, жътварките облечени в пъстри народни носии и неповторимият аромат на лавандула бяха истински пир за сетивата, разказва в. "Марица".

Земеделските производители от Карловската долина очакват богата реколта от лавандулата, затова и честването на синьото цвете тази година бе мащабно и вдъхновяващо. Празникът на лавандулата събра хората от региона, гости и туристи от страната и чужбина.

Лавандуловата фея, Цвета Шаламанова обяви началото на празника. Двете с Царицата на розите Яна Цветкова посрещнаха гостите и публиката в двора на Патевата къща в комплекс Старинно Карлово.

Там пред Еньовия венец местни ансамбли завъртяха вихрени народни танци. След това пъстро лавандулово шествие потегли към Бухаловия хан, където девойки с лавандулови китки изпълниха самодивски танци, а аниматорите предложиха на посетителите да опитат чай от лавандула. Шествието стигна до площада, където честването на лавандулата – кралица на билките, носеща късмет, успех и щастие продължи с фолклорна плетеница.

Само преди месец чествахме маслодайната роза – символ на Карлово, на Розовата долина и на България, поминък за хиляди хора и слава за нашия край и нашата страна, припомни кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Днес съвсем естествено честваме лавандулата - растението, което също дава ценно етерично масло и производни от него.

България добива годишно около 100 тона лавандулово масло и е най-големият производител на този продукт в света. А за нас е важно да запазим устойчиви темпове на производство и на розите, и на лавандулата и на всички етерично-маслени растения, които отглеждаме в нашия край, за да носи това производство ползи на хората, отбеляза Кабаиванов в приветствието си към жителите и гостите на Розовата долина.

Отглеждам 70 декара лавандула, тази година очаквам много добра реколта, разказа пред „Марица“ земеделският производител Николай Калеев от Карлово, който предостави част от своите градини за ритуалната жътва.

В България се отглежда лавандула на много места – в Добруджа има огромни сини полета, в Старозагорско и в района на Чирпан нивите изглеждат безкрайни. Но съм чувал от много хора, които далече по-дълго от мен отглеждат лавандула, че качеството на маслото от нея, както и от маслодайната роза, е най-добро от растенията, отгледани в Карловската долина и това се дължи на особеностите на климата, разказа Николай Калеев.

Миналата година, когато реколтата от синьото цвете не бе толкова добра, цената на маслото стигна до 240-250 лева – много добра цена на фона на равнището от 130-140 лева в предходната година, отбеляза земеделският производител. Самият той добива лавандулово масло в дестилериите на преработвателите като сключва договори на ишлеме, а след това им продава маслото и не се грижи за пазари.

Лавандулата има голям потенциал не само като земеделска дейност, но и като туристическа атракция, коментира пред „Марица“ Емилия Калайджиева, собственичка на туроператорска фирма. В продължение на няколко години тя води групи предимно от Италия на Празника на розата.


Тази година за първи път идва с туристи от Южна Италия на Празника на лавандулата. Имаме отлични партньорски отношения с община Карлово по отношение туризма, групите, които водя тук са много очаровани от посещенията в Карлово.

Категорично Празникът на лавандулата влиза в моята програма. Била съм в Южна Франция, която се слави с огромните градини от това прекрасно цвете.

Жътвата на лавандулата, която днес наблюдаваме в Карлово, съчетано с празнуването на Еньовден – денят на билките, препратките към отминалия Празник на розите правят това честване много красиво, неповторимо и перспективно за развитието на туризма, каза още Емилия Калайджиева.

Анастасия Кабанова, прессекретар в посолството на Руската федерация у нас запечата в десетки снимки сините лавандулови полета край Карлово.

Тя водеше със себе си и други служители от дипломатическото ведомство, за да любуват на синьото ароматно цвете и на народните ритуали, свързани с неговото отглеждане.

В Япония е много познат Празника на розите в Карлово, споделиха семейството Комико и Масахиро Като от Кобе, Япония.

Но когато в моя град видях диплянка за Празник на лавандулата си казах: „Ето това трябва да се види и веднага с жена ли се записахме, каза Масахиро Като.

В Япония се отглеждат големи масиви от това растение в най-северния остров на страната Хокайдо. Но той е далече и съм виждал тези градини само на снимка. Сега за първи път виждам на живо и докосвам това вълшебно растение.

О, този неповторим аромат вдъхва на душата ми щастие, възкликна Комико, а Масахиро показа няколко стръкчета лавандула, които щеше да отнесе на 5000 километра от Карловската долина и да се радва на аромата им цяла година.

Източник: вестник "Марица", Цветана Георгиева


 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker