НМ"Васил Левски" получи награда от Народното събрание
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 15 Юли 2019 10:55

Националният музей „Васил Левски“ в Карлово е първият носител на наградата „Училището в музея, музеят в училището“,учредена от Комисията по образованието и науката към Народното събрание. Призът бе връчен на директората Дора Чаушева на церемония в зала „Запад“ на Народното събрание миналия ден. Наградата еплакет на парламента, премия от 1000 лева и книги, посветени на 140 години от учредителното събрание след Освобождението. Музеите и галериите съчетават новаторство и традиции, за да възпитават ценности у децата. Това заяви председателят на комисията Милена Дамянова., съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

„Нашата награда е признание за труда на всеки един от Вас – че отделяте от времето си, че сте всеотдайни, че сте изключително креативни, че се стремите да превърнете музеите и галериите в „живи“ класни стаи, в които децата ни да се чувстват искрени откриватели и истински мечтатели", обърна се Милена Дамянова към представителите на културните институции. Ценности като родолюбие, трудолюбие, уважение към традициите и по-възрастните, любов към книгите и знанието отстъпват на фалшиви новини и на герои с еднодневна кариера. И ние ви поздравяваме, че успявате да съчетаете новаторството и традициите и да се справите с тази нелека задача“, посочи още Милена Дамянова.

В първия конкурс за наградата на Комисията по образованието и науката кандидатстваха 15 музеи и галерии от цялата страна. Жури в състав д-р Екатерина Цекова, директор на Националния политехнически музей, Лазар Додев – дългогодишен експерт в Министерството на образованието и науката, Магдалина Станчева, експерт по визуална комуникация и изложбен дизайн, определиха три номинации. Народните представители от Комисията определиха тазгодишния носител на наградата да е музеят в Карлово, а на второ място с равен брой гласове бяха класирани Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство в град Трявна и Художествената галерия в град Добрич.

 

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker