Младежи от шест държави обсъждат активното гражданство в Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 16 Юли 2019 03:40

Младежи  обсъждат толерантността и активното гражданство и  заявяват своето категорично "не" на Холокоста. Това се случва на  семинар по линията на младежкия обмен, на който Карлово е домакин., съ-финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. Проектът  е на Сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“, създало в партньорство с Община Карлово Младежкия център в Карлово.


В периода 14-21 юли 2019 младежи от България, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Полша и Гърция ще обменят култура и познания по темата за Холокоста. Ще научат как активното българско гражданско общество е допринесло за спасяването на 48 000 български евреи по време на Втората световна война, ще посетят Еврейският културен център и синагогата в Пловдив, както и централата на Фондация „Пловдив 2019“, за да се запознаят какво предлага Европейската столица на културата.

В различни работни сесии младежите ще научат за еврейската култура и история, за религиите по света и правата на човека, за да станат по-толерантни и отговорни млади граждани на Европа.Обменът цели да насърчи толерантността и активното гражданство на младите хора, така че те да казват „Никога отново!“ на подобни нехуманни прояви като изтребването на над 6 милиона души, от които близо милион и половина деца по време на най-ужасния период в историята на човечеството- Холокоста.


Проектът е по време на честванията на 182-рата годишнина от рождението на Васил Левски, който пръв говори за равенство и зачитане правата на всекиму, „братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност“, за „Свобода и Всекиму своето!“ и за равенство с другите европейски народи.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker