Карловци почетоха покровителката на града света Марина
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 17 Юли 2019 10:40

Десетки карловци почетоха покровителката на града света Марина край параклиса, построен в нейна чест на брега на Стара река. Сред тях бяха кметът на общината Емил Кабаиванов и заместникът му Антон Минев. Отец Христо Минчев отслужи водосвет и благослови присъстващи.

Карлово чества света Марина като

 

пазителка на града още Средновековието. От столетия съществува вярването, че струята вода, която изтича от аязмото край Арапския мост е лечебна и помага при болести на очите и носи здраве на хората. По-късно край аязмото е бил построен параклис. В днешния си вид, вкопан на около три метра в земята малкият храм съществува от десетилетия. Той бе възстановен преди близо 20 години по инициатива на карловеца Любен Зидаров с участието на скулпторите Недко Кръстев и Николина Канарова.

И днес десетки хора спазиха традицията да запалят свещи в параклиса, да измият лицата си с чудодейната вода и да отнесат от нея вкъщи.

За българите Св. Марина е покровителка на жътвата, нивите и сеитбите. Вярва се, че светицата се явява в сънищата на хората и дава съвети какво да направят, за да се спасят от болести и нещастия.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker