Велислава Дърева гостува на Карлово с новата си книга "Атентатът 1925"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 05 Септември 2019 17:51

Карловската четяща публика посрещна Велислава Дърева в камерната зала на читалище "Васил Левски". Поводът за срещата с известната журналистка, писателка, сценаристка и режисьорка бе последната и книга. "Атентатът 1925". Авторката и книгата и представи историкът доц. Пламен Славов. Издателят на книгата Христо Георгиев  също участва в срещата.

„През последните 30 години върви война срещу българската памет. Тази книга е написана, защото нашият народ не бива да бъде безпаметен. Българинът не е роб, той винаги е бил готов да заложи главата си за свободата“ – заяви Велислава Дърева.

В книгата си Велислава Дърева прави документално-публицистично изследване на историческото време, в което България преживява три войни, три национални катастрофи, три въстания, един държавен преврат и държавно овластен терор; терор, който провокира атентата в църквата "Света Неделя", извършен на 16 април 1925 година; атентат, който дава така повод на фашистката власт за методично изтребление на българската левица.

„Атентатът`1925” е съчетание на исторически документи, изследователски талант, изненадващи разкрития, наситено драматургично действие, динамичен сюжет и завладяваща публицистика.

И ако си представим, че събитията от това време са едно изречение - близо 95 години едните четат изречението в първата половина, другите във втората.“ Според журнаристката прочитът на тези събития винаги е имал един ляв и един десен канон, а трябва да се чете цялото изречение. Историята не трябва да бъде затваряна в канон. Затова и краят на книгата няма послеслов, а има списъци със загиналите под руините на храма. Списъкът, направен от Екатерина Каравелова в средата на май 1925г. и изпратен на сестрата на цар Борис - княгиня Надежда. Списък на изчезнали към онзи момент и имена на хора, които авторката е намерила в процеса на писането. Накрая е списък на Антон Страшимиров с имената на българските публицисти и писатели.

По думите й, „Атентатът '1925“ говори за събития, които са трагични за България. Единствено невинни са загиналите и безследно изчезналите в тях. И техният дух трябва да бъде пренесен напред във времето. Като предупреждение и напомняне на какво е способен фашизмът. И за да я има Европа.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]

Акцент

Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker