23 млади жени от Карловско направиха стъпка напред към предприемачеството
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 18 Ноември 2019 19:48

23 млади жени и момичета от община Карлово имаха шанса да се включат в обучение по предприемачество, организирано от Сдружение „Млади, активни, креативни“, което се проведе на 16 и 17 ноември . Обучението е част Проект „Стъпка напред!“, финансиран от Български фонд за жените. Целите на обучението бяха да се повишат знанията, уменията и компетенциите на млади жени и момичета, живеещи в селските райони на Община Карлово, които да им помогнат да са икономически независими. От една страна бяха обучени как да подготвят своите докумети за кандидатстване за работа, автобиография, мотивационно писмо, как да се държат на интервю за работа, а от друга страна бяха въведени в обширната сфера на предприемачеството, стартирането на собствен бизнес и разработването на бизнес план. Чрез много неформални методи и работа по групи, обучаемите научаваха новите неща чрез правене, споделяха бизнес идеи, обсъждаха добри и лоши практики от техен предишен опит.

Специален гост на обучението беше г-жа Лиляна Ковачева – експерт в Министерството на образованието, която разказа за житейския си път от ромската махала до Министреството. Разказа и за трудностите и стереотипите, с които се е сблъскала силно впечатли всички момичета, мотивира ги да си поставят високи цели и да се стремят да ги постигат на всяка цена. Ромските момичета, които бяха част от обучението бяха насърчени да продължат своето образование и да кандидатстват за степендии към МОН, подпомагащи младежи от етноса да учат във висши училища.

Тъй като обучението съвпадна с Международния ден на толерантността- 16 ноември, бяха обсъдени и теми като равнопоставеност, приемане на различията, толерантност и борба с дискриминацията, ксенофобията и расизма. Игра, която накара обучаемите да се поставят в положението на различни маргинализирани групи и да усетят негативно и нетолерантно отношение на останалите, ги извади от „зоната на комфорта“, накара ги да се замислят колко е шарен и разнообразен света и колко е важно да приемаме хората, такива каквито са.

Всички момичета си тръгнаха със сертификати за преминато обучение по предприемачество и с повишено самочувствие, че са конкурентноспособни на пазара на труда.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker