Карловецът Христо Енков застана начело на община Брезово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 21 Ноември 2019 16:52

Не жаля усилията си, не правя компромиси с морал и закони

Община Брезово граничи с Индустриалната зона на Пловдив, с общините Карлово и Казанлък, а това отваря големи възможности, твърди кметът на Брезово Христо Енков

Христо Енков е роден през 1950 година в Карлово. Завършил е

техникума по механотехника „Христо Ботев“ в града, сега ПГ „Евлоги и Христо Георгиеви“. В продължение на 25 години живее и работи в Дания. Там завършва бизнес икономика и мениджмънт, работи като техник, а после като мениджър на „Сименс Технолоджи Сървиз“, а по-късно основава фирмата „DI-Teknik“, която също работи в областта на енергетиката. Преди няколко години се прибира в България заедно със съпругата си Дорте, която е датчанка. През мандата 2015-2019 г. е кмет на родното си село Свежен. В местните избори през октомври тази година бе избран за кмет на Брезово, издигнат като кандидат на ПП ГЕРБ.

 

Христо Енков, кмет на община Брезово

Интервю на Цветана Георгиева, в. "Марица"

- Г- Господин Енков, вие направихте Свежен известно село у нас и по света и започнахте там важни проекти. Вече сте кмет на община Брезово, изоставяте ли Свежен?

- Н- Не, в никакъв случай, как ще го изоставям. Аз съм свеженец, живея си в селото. Проектът за Серафимовата къща и за старата църква до края на месеца ще приключат и ще открием обектите. Свежен беше основата, за да продължа по-нататък. Ще ви поканя на откриването на тези обекти.

- З- Защо обаче избрахте да станете кмет на общината?

- Защото на първо място това е едно невероятно предизвикателство. А по-важното е, че хората от община Брезово имат нужда да им се даде нещо повече от това, което досега се е случвало там. И второто е опитът, който имам от Свежен и от житейския и професионалния ми път досега, които ми дават увереност, че мога да се справя и там.

- К- Кое от този опит е най-ценното?

- А- Абсолютно всичко. Това е комплекс от много неща. Опознаването на района, на проблемите. Като си кмет на малко село като Свежен виждаш проблемите по селата, опознаваш региона и възможностите за развитие. Опознаваш как работи общинската администрация, как работи Общинският съвет.

- О- Освен град Брезово общината има още 15 села, най-голямото от които има около 1000 жители, има четири села с около 500-800 жители, останалите са малки села между 100 и 300 жители. От какво имат нужда тези села и хората, които живеят там?

- О- Инфраструктура, това  е едно понятие, което има в себе си огромно съдържание – това са улици, пътища, канализация, водозахранване – няколко села страдат от безводие, необходимо е да се погледне към детските градини и училища, работа с малцинствата. Аз не казвам, че нищо не е направено. Аз казвам, че много неща могат да се правят по-добре и да се надграждат, и то много сериозно.

- Г- Готов ли е вече екипът, с който ще работите? Как сформирате този екип?

- 90 процента вече е готов. Екипът го сформирам според квалификацията на хората, които ще работят. Имам двама заместници. Единият, Петър Петров, е бил четири мандата заместник-кмет на едно населено място и успях да го убедя да стане част от новия екип на община Брезово. Другият е Иван Тачев, бивш кмет на Белозем. И двамата са хора, които ще бъдат много полезни.

- -   -    Ще ви върна назад във вашия опит, бил сте планински спасител в Карлово, ръководил си отдел на „Сименс“ в Дания?

- А-Аз съм завеждал отдел на „Сименс“, който се занимава с енергетиката – „Сименс техноложи сървиз“ . Отговарял съм за поддръжка на енергийната система като почнеш от летищата на Северно море, големите болници, военното министерство, големи предприятия, нефтени платформи. Този опит ми е много полезен, вярвам, че ще ми е полезен и да ръководя общината. Личният проблем при мен е, че все още не съм се научил да ръководя общината като политик. А това влиза в самото естество на ръководството. Всичко, което ръководството на една община изисква – бюджет, хора, развитие, поставяне на задачи, които трябва да се постигнат, този опит ще ми е полезен. Когато поставя една цел за себе си, за моя екип, за общината, тя трябва да се постигне. С цената на всякакви усилия, без да се прави компромис с морал, без да се правят компромиси със закон.

- У- Умеете да убеждавате хората. Убедихте за каузата „Свежен“ много хора, които са световно известни личности, български интелектуалци, министри. Как го правите?

- Т- Така е, защото аз имам кауза. Господ ми е дал да говоря повече и убедително. Когато имам кауза, аз горя за каузата. Горя за идеята. Мисля, че в общината в момента работя с над 100 километра в час, заедно с всички хора около мен, защото има много неща, които искам да направя по моя начин. Темповете, на които съм свикнал да работя са такива – адреналинът да е малко под максимума, за да те държи събуден и да тичаш. И когато имаш кауза, нещата стават. Това показа и моята предизборна кампания - когато имаш идеи, екип, а аз имах фантастичен екип за предизборната кампания – млади хора, невероятна подкрепа от всички, от ГЕРБ, защото аз съм издигнат от ГЕРБ и подкрепен от ГЕРБ. И хората повярваха, че имаме какво да им дадем и действително го искаме.

- В- Видях в профила ви във Фейсбук една кампания във вашата предизборна кампания -„Аз познавам Христо Енков.“ Това заявяваха историците проф. Валерия Фол и проф. Пламен Павлов, музикантът Валди Тотев и още една дузина български интелктуалци, известни и силни личности. Те също ви подкрепиха, как ги убедихте?

- П- Подкрепят ме, защото идеята е обща, а освен това е много проста – да дадеш на хората това, от което имат нужда. Ние не можем да дадем всички и изцяло. Но хората да видят, че има някой, който работи за тях и че животът има перспектива.

- П- Предизборната ви платформа бе прагматична и много ясна. Откъде започвате?

- О- Отвсякъде. Ами аз нямам време. Имам само четири години. Но вече с избраните кметове и с кметските наместници имахме събиране и заедно с главния счетоводител, започваме да мислим за подготовката на бюджета. Мислим в много посоки. Искаме Брезово да има електронни услуги. Във всички кметства да има интернет.

- О-Община Брезово е известна с това, че граничи с Индустриалната зона на Пловдив, от една страна, и от друга страна беше добре развит земеделски район. Ще привличате ли инвестиции и в какво направление, като се имат предвид контактите на високо ниво у нас и по света?

- Е- Естествено, но е още много рано да говоря за това, но при всички случаи ще бъде свързано със селското стопанство. Защото голяма част от земята на община Брезово е в Тракийската низина – плодородна. А що се отнася до Индустриалната зова, миналия ден се срещнах съвсем случайно в Пловдив с нейния директор и съвсем скоро ще имам официална среща с него и с ръководството. Искам на тази среща да обсъдим възможностите за професионално развитие на учениците от средните училище в общината да се опитаме да ги насочим към нещо, към което имат интерес, и което ще е полезно и за предприятията в Индустриалната зона, за да имат тези младежи перспектива за развитие и да останат и да бъдат полезни на родния край.

- К- Като кмет на Свежен заложихте на развитието на туризма, има ли потенциал за него в община Брезово?

- -   - Ако нямаше, изобщо нямаше да се захвана с кметската работа. Освен с Индустриалната зона община Брезово граничи с две много важни за региона общини – Карловската и Казанлъшката, и това е много ценно.

Община Брезово има огромен потенциал за туризъм. Северните части на общината, това са южните склонове на Средна гора – Златосел, Чехларе, Розовец, Свежен, Върбен. Това са места, където проф. Валерия Фол открива все по-нови неща и тук ще се развива туризма. Още преди изборите говорих с кмета на Казанлък Галина Стоянова, защото се преплитат нещата по отношение на Долината на тракийските царе и това, което излиза при нас за траките. Може би съвсем скоро ще се открие лятна резиденция на Севт Трети.

А с Карлово сме още по-свързани и исторически, и културно, и икономически. Миналия ден имах среща с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов и говорихме за съвместна програма за културно развитие и туризъм. За моя голям радост, големият скулптор Димитър Рашков, който е от Карлово и си работи там, е спечелил конкурс за паметник на народния художник Златю Бояджиев. Видях се с него и го поканих да дойде другата седмица да говорим.

Изобщо между трите общини ще се преплетат много общи интереси и се надявам да се обединим и да направим най-доброто за региона от Подбалкана и Средногорието до Тракия.


Източник: marica.bg

-

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker