ВМЗ във възход и през третото тримесечие
Шрифт Larger Font Smaller Font
Четвъртък, 21 Ноември 2019 17:52

ВМЗ е във възход, сопотският държавен военен завод ВМЗ продължава доброто си представяне през третото тримесечие на годината, след като продажбите и печалбата му се повишиха и през първата половина на 2019 г. Това показва отчетът на дружеството към края на септември. В същото време пловдивският „Авионамс“ рязко влошава резултатите си след добро първо полугодие, а търговецът „Кинтекс“ продължава да губи бизнес като следствие от това, че много от производителите започнаха да договарят продажбите си директно.

След като през първото полугодие ВМЗ увеличи продажбите си с близо четвърт на годишна база, данните към края на септември показват, че ръстът се ускорява до близо 60%. Печалбата на дружеството пък се покачва почти десет пъти (виж таблицата). Трябва да се има предвид все пак, че миналата година беше доста слаба за сопотското предприятие, така че увеличението сега е от по-ниска база.

Разбивка на продажбите показва, че голямата част от доставките (над 130 млн. лв.) са направени чрез местен контрагент (най-вероятно „Кинтекс“). Разходите за суровини и материали са с около 20 млн. лв. по-високи от миналата година, което предполага, че компанията има поръчки за изпълнение. Според доклада на ръководството до края на годината се очаква ВМЗ да изпълни договори за 50-60 млн. лв.

Там се посочва още, че има намаление на търсенето на специална продукция и съответно спад на цената и затова целта е да се оптимизира производството и да се въведат нови технологии за намаляване на себестойността на продукцията. По данни от отчета средносписъчният персонал намалява с около 300 души спрямо миналата година, като за деветмесечието на 2019 г. заетите са 3943 души.

За разлика от ВМЗ обаче другите две по-големи държавни предприятия в сектора – авиоремонтният завод „Авионамс“ и търговецът на оръжия „Кинтекс“, се представят доста слабо. За „Кинтекс“ това вече е по-скоро тенденция, тъй като през последните години доста от производителите на специална продукция се преориентираха към директно договаряне с клиенти, което на практика лишава компанията от възможността да посредничи. Така към края на септември продажбите и печалбата й намаляват с повече от две трети.

Направените доставки за периода са към Индия, Алжир и Нигерия, износ „в значителен обем“ се очаква за първите две държави до края на годината, става ясно от отчета. На годишна база „Авионамс“ също значително влошава резултатите си за деветмесечието. Това донякъде се дължи на сериозното увеличение на продажбите (с над 10 млн. лв.) през третото тримесечие на 2018 г.

От друга страна обаче, резултатите показват, че за периода юли-септември компанията отстъпва от позициите, които имаше към средата на годината. В сравнение с края на юни приходите на „Авионамс“ почти не помръдват нагоре, а печалбата е с 1 млн. лв. по-ниска. Спрямо същия период на 2018 г. компанията значително свива разходите си за материали, а в същото време разходите за външни услуги се увеличават. Персоналът остава приблизително без промяна – около 300 души.

Източник: capital.bg

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker