Сопот чества Освобождението от турско робство с изложба и тематична вечер
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 13 Януари 2020 17:39

Сопот чества 142  от освобождението на града от турско робство. По този случай в библиотеката на читалище "Иван Вазов" бе открита мобилна изложба под наслов "Вазовият Сопот". Сбирката от снимки и стихове на поета е на Димитър Гешков с подкрепата на Института за приложна музеология.

Днес, 14 януари историкът доц. д-р Петър Ненков

 

ще проведе с посетителите тематична вечер под мотото "142 години от битката за Троянския проход в Руско-турската освободителна война /1877 - 1878/ и Освобождението на Сопот".

Сопот страда осезателно от Руско-турската война. Градът е опожарен през 1877, а населението му - погубено или прогонено, като над 900 души са избити и измрели от глад, болести и неволи само за 6 месеца.

За официално освобождаване на града се приема 1 януари 1878 по стар стил или 13 януари - по нов. Временното руско управление отпуска около 5000 златни рубли на сопотската община за възстановяването ѝ. Средствата са използвани за Мъжкия манастир „Св. Спас“, църквата „Св. св. Петър и Павел“ (Долната църква), Девическото училище и конака (общинското управление).

На населението била раздадена помощ от една златна рубла на човек, тогава в Сопот са били останали не повече от 1500 жители. За църквата „Св. Богородица“ (Горната църква) и Мъжкото класно училище парите не достигнали и те останали в руини. Започнал един от най-трудните периоди за оцеляването на Сопот.


 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker