Баба Радка от Баня навърши 100 години, поздравиха я кметът, читалището и пенсионерския клуб
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 14 Януари 2020 13:05

Дълголетието е наследство от майка ми, трудолюбие и обич към хората. Така смята баба Радка Минчева, чието столетие чества вчера град Баня.

Да я поздравят по случай юбилея в пенсионерския клуб се събраха над 100 местни жители, сред които

членове на пенсионерския клуб, самодейци от читалището, близки и приятели.

 

Баба Радка дойде на тържеството в нейна чест пеш придружавана от сина си Стамен и неговата дъщеря. Когато председателят на клуба Партен Гичев я въведе, залата избухна в аплодисменти.

Баба Радка Минчева духна юбилейните свещички на голямата торта с пожелание за още дълги години здраве и щастлив живот.

Тя е родена на 31 декември 1919 година в Марино поле. Омъжила се на 18 години за Петко Минчев от Войнягово, който по това време учил за свещеник. Трето им дете Иванка се родила в Баня, където семейството се установило.

Двамата изучили и трите си деца – дъщерята Събка станала медицинска сестра. Второто дете – Стамен е биолог, доскоро работил в БАН и има научна степен старши научен сътрудник.

Най-малката Иванка е учителка по физика и математика в училището в Баня. И тримата вече са пенсионери. Те дарили своята майка с общо шестима внуци. Баба Радка се радва и на седем правнуци и четирима праправнуци.

Дълголетието и според нея се дължи на ген, майка и доживяла до 96 години и сигурно щяла да закръгли столетие, ако не си била счупила крака, когато била на 93 години.

Баба Радка обяснява своето дълголетие и с природосъобразният живот, който води.

Тъй като се събрала със свещеник, още от началото на брачния живот в семейството спазвали всички пости – и коледния, който е 48 дни, и богородичния, който е 50-дневен.

В двата дни в седмицата, отредени за пост баба Радка не блажи. Макар дядо Петко да напусна този свят преди 15-тина години, тя и до днес спазва установения ред.

А най-важното според нея е сърцето ти да е пълно с обич към хората.

И на сто години баба Радка е опора за своите деца и внуци, а добротата и мъдростта и са пословични, признаха на тържеството десетки жители на Баня.

Дъщеря и Иванка я поздрави със стихотворение, написано специално за нея.

Председателят на пенсионерския клуб Партен Гичев и връчи парична сума, юбилярката получи поздравления от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов и от кмета на Баня Стамен Гешев.

Да поздрави столетницата дойде и общинската съветничка от Баня Стефка Савова.

Певческите групи към пенсионерския клуб и към читалище „Св. св. Кирил и Методий“ изнесоха цял концерт на столетницата.

 

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker