Община Карлово и ВМЗ в съвместен проект за Регионален иновативен център
Шрифт Larger Font Smaller Font
Сряда, 15 Януари 2020 15:56

Областна администрация Пловдив се включва в съвместен проект за изграждане на Регионален иновационен център, който  ще обедини усилията на бизнеса и науката в полза на регионалната икономика. В проекта участват ВМЗ –Сопот и пет фирми от региона, ПУ “Паисий Хилендарски и община Карлово. Това съобщи областният управител Дани Каназирева.

Тя уточни, че  за

 

целта е създадено сдружение между организациите и съвместен екип вече работи  по проекта, с  който ще се кандидатства за финансиране. 

„Предмет на сдружаването е създаване на специфична научноизследователска инфраструктура, обединяваща бизнес идеи, иновационна инфраструктура и изследователски състав в приоритетното направление “Мехатроника и чисти технологии“. Технологичен лидер при формирането на РИЦ е най-голямото държавно предприятие в системата на ВПК /военно промишлен комплекс/ у нас – ВМЗ-Сопот“, уточни  Каназирева.

По думите й това ще е единственият център с устойчиво развитие, който в дългосрочен план , ще даде възможност на ВМЗ-Сопот да придобие капацитет  и технологии да работи по натовски стандарти и да развие научен потенциал, ще даде нови хоризонти за партньорство в НАТО и възможности за участие в проекти на общоевропейския отбранителен фонд.

Според областния управител създаването на РИЦ ще способства за  икономическото развитие на региона. Областната администрация  ще има водеща роля за организиране и участие в събития  за представяне на РИЦ, на неговите продукти и услуги.

„Моят екип работи с ентусиазъм по проекта. Подкрепям подобни инициативи, защото те стимулират, подпомагат и насърчават регионалния капацитет за въвеждане и развитие на иновации, засилват сътрудничеството между бизнеса, публични институции, научно-изследователските организации и университетите“, поясни областният управител.

 

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker