Глобиха издателството, което отпечата "Под игото на съвременен български език"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 26 Януари 2020 11:56


Министерство на културата глобява издателство „Византия“ заради отпечатването на „Под игото на съвременен български език“. Съобщение за това е публикувано на сайта на ведомството. На издателите е връчен административен акт, но не се уточнява каква е сумата на глобата. Според текстовете на закона, на които министерството се позовава, издателството може да бъде глобено с между 2 хил. и 20 хил. лв., а тиражът – иззет и унищожен от МВР.

Ведомството посочва, че са се самосезирали по казуса, след като книгата предизвика вълна от обществено недоволство. „След преглед на съдържанието на „Под игото на съвременен български език“ и сравняването на текста в него с този в изданието на „Под игото“ (издателство „Български писател“, 1980 г.), са установени значителен брой извършени промени на оригиналния текст, включително обяснителни бележки, без те да са съгласувани с Министерството на културата“, се обосновават от ведомството и допълват, че това е заложено в Закона за авторското право и сродните му права.

От Министерството на културата заявяват, че при тях не е постъпвало искане за разглеждане на каквито и да е било промени по текста на „Под игото“ на Иван Вазов. Изданието на „Византия“ се самопредставя като превод на романа на съвременен български език, като за за автор на превода е посочена Нели Стефанова. В изданието се уточнява, че „така преведен, романът в този си вид е обект на авторско право и нито част от него, нито целият текст може да бъдат публикувани без писменото разрешение на издателя и преводача или на неговите наследници“.

През декември мг.г пък абсурдният опит за съвременен “превод” на “Под игото” получи антинаграда от Асоциация “Българска книга” на церемония в рамките на Коледния панаир на книгата в НДК. Осакатяването на романа на Иван Вазов бе определено като “профаниране на българската литературна класика” от журито. Над 6000 думи и изречения са променени, за да можело младите хора да разберат книгата. Появата на изданието вдъхнови широко обществено недоволство и колекция от критични и иронични коментари./БЛИЦ

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker