Мецана с три мечета навести Карлово
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 06 Април 2020 11:15

Мецана с три малки мечета слезе край Карлово, те похапват свежа трева на изток от местността Кръста близо до водопад Сучурум. Малките бяха засечени от местни хора и снощи около 17.00 часа бяха

заснети от Васил Скевов, известен татуист от града. Младият мъж чул за тях и излязъл специално да ги види. Той взел бинокъла си и през него успял да направи впечатляващо видео което вече се върти във Фейсбук.

 

Васил прекарал близо два часа в полите на Балкана на безопасно разстояние от мечката с малките.

Мечките не са били в обичайния зимен сън, коментира за „Марица“ директорът на Държавно горско стопанство - Карлово Златю Кличев. Това личи и от видеото, обясни той. По време на зимен сън мечките огладняват и отслабват значително, а тези не са гладни, в добра форма са. Причината да не изпадат в зимна летаргия е топлото и меко време през целия сезон. Кафявите обитателки на Балкана са тревопасни и намират коренища, треви и успяват да изкарат добре зимата.

Мечките са много атрактивни, вероятно и други хора ще ги забележат, но добре е да избягват срещи с тях и да бъдат много внимателни, предупреди Златю Кличев. Мечката е майка на три малки мечета и тя ще ги пази много ревниво, ще приема всяка среща като заплаха за децата и, затова стойте далече, категорично заяви Кличев.

А докато се любувал на красивата гледката и играта на мечетата Васил Скевов забелязал и три диви кози. Красавиците с извити рога също както и мечките са под закрила на закона и ловът им е забранен, предупреди директорът на Горското в Карлово.

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker