Празник на розата в Климент - Мано Манов и шест девойки получиха "Златна роза"
Шрифт Larger Font Smaller Font
Събота, 30 Май 2020 18:30

Ритуалът „Розобер“ – неизменна част от традиционния празник на маслодайното цвете в Карлово, се проведе на 30 май в село Климент.
Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов и Царица на розата 2019 – Яна Цветкова,

 

приветстваха трудолюбивите стопани, отгледали розови насаждения, и им благодариха за това, че съхраняват поминъка на своя край.
Д-р Кабаиванов поздрави шестте момичета, записали се за участие в конкурса „Царица на розата“, и връчи на всяка от тях един от символите на общината – позлатена роза. Статуетка получи и кметът на Климент – Мано Манов, който бе домакин на събитието.

 

За първи път кампанията по прибирането на цвета се провежда при действащ Закон за розата. Този закон има своите плюсове и минуси, както и някои неудачи, но се надявам, че времето и мъдростта ни ще позволят да премахнем неудачите и законът да стане полезен за всички хора, които през цялата година обработват розите, каза още кметът на общината.

Той благодари на всички хора от Карловския край, които отглеждат маслодайната роза, дори и в тези трудни и за тях години, когато пазарът на розово масло в целия свят е свит, когато изкупуването на розовия цвят не е лесно, а цената, която дават за него не е тази, която всички очакват.

Местната власт ще помага с всичко, което е по силите и, заяви още Кабаиванов. Той изрази увереност, че и държавната власт чува проблемите на розопроизводителите, за да бъде запазен и да се развие традиционния за Карловската розова долина поминък – отглеждането на българска маслодайна роза.

Празникът бе уважен от народните представители Данка Зидарова-Люртова и Веска Ненчева, заместник-кметовете на общината Антон Минев, Стойо Карагенски и Николай Цветков, от председателя на Общинския съвет Доньо Тодоров, командирите на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Деян Дешков и на Военно формирование 22 680 – подполковник Димитър Мерудийски, началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен инспектор Тоню Чалъмов.
Представители на фирмите – спомоществователи: „Българска роза“ АД, Първа инвестиционна банка, Ecosyst и QUEEN of ROSES, наградиха девойките и Царицата на розата.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker