В Задунаевка: По инициатива на Илияна Йотова бе открита изложба за Христо Ботев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 02 Юни 2020 13:47


По инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова на връх Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България в украинското село Задунаевка пристигна документална фотоизложба, която разказва за живота и делото на поета и революционера. Експозицията е дарена от Националния музей „Христо Ботев“ в Калофер и е копие на изложбата, представена в него.

„Благодарение на общите ни усилия тази изложба стъпи на задунаевска земя и скоро ще бъде представена в къщата, в която е живял великият герой“, съобщи Илияна Йотова в музея на Ботев в Калофер. В родния град на поета-революционер президентът и вицепрезидентът отдадоха почит на Ботев и загиналите за свободата на България.

„Когато през 2018 г. бях в Задунаевка, хората там настояха тази къща да се превърне в музей, в притегателен център за българската общност“, разказа вицепрезидентът.

Инициативата не би била възможна без общите действия на музея на Ботев в Калофер, кмета на град Калофер, Министерството на културата, без подкрепата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, местни организации и общественици. Вицепрезидентът заяви, че през есента експозицията ще бъде допълнена с материали от Националната библиотека.

„Тези земи трябва да пазят българската история, защото Задунаевка е част от героичния път на Ботев. Общите ни усилия са насочени към запазване на българското самосъзнание и българския език в Бесарабия, особено сега, когато отношенията ни с Украйна са деликатни. Трябват преговори, разум, за да запазим нашите общности“, изтъкна вицепрезидентът Йотова.

В приветствието си Илияна Йотова определи 2-ри юни като голяма дата за българската история и за българското бъдеще, която не заслужава лозунги и заучени фрази, размисъл. „Христо Ботев не е само поет и революционер, той е съдник за всеки един от нас. Никога няма да забравим пророческите му думи за свобода, за справедливост, за равенство, най-нежните му стихове за родината, майката, любимата, острата му публицистика, която звучи актуално и силно и днес“, посочи вицепрезидентът.

„Няма как да не се възхищаваме на гения, който искаше да превърне ръцете си в чукове, кожата си в тъпан, главата си на бомба и така да се изправи срещу стихиите. Никога няма да забравим горчивите и саркастични думи за онези пигмеи, които са се качили на необозрими кокили и посягат със своите къси умове да уловят месеца за рогата, пеят, но преди всичко чуват само себе си. Колко много прилича това на днешната ни действителност“, подчерта Илияна Йотова.

„На този ден отдаваме почит на всички, които написаха златните страници на българската история и на българските борби за справедливост и свобода“, заяви вицепрезидентът.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker