В Карлово започнаха снимките на филм за Иван Грозев, съратник на Левски и голям български индустриалец
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 07 Юли 2020 08:31

Карловецът Иван Грозев, една от най-ярките личности на Българското възраждане и на Следосвобожденска България, ще бъде увековечен във филм. Лентата ще носи заглавието „Патриарха на градежа“, което напълно

съответства на живота и делото на поборника и индустриалеца. Филмът е дело на Българската търговско-промишлена палата и Five Star Media Group и ще бъде представен пред широката публика още в началото на септември. Официалната премиера ще се състои в „Дом на киното“ в София, след това ще тръгне по екраните в София и страната. Филмът е посветен на 125 години от учредяването на БТПП, чийто пръв председател е Иван Грозев. Част от снимките са направени в Карлово.

 

Режисьор на филма е Степан Поляков. „От решаващо значение в подобни начинания е това да откриеш подходящите партньори, с които да реализираш пълноценно идеите си, - подчерта председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов .

Това е поредният жест, който БТПП прави към своя първи основател и първи председател. Преди три години БТПП купи къщата на Иван Грозев в Карлово и реставрира я в автентичния и вид. Къщата бе открита официално през октомври 2019 година. В нея е уредена експозиция, която представя живота на този забележителен карловец.

Иван Грозев е легендарна и емблематична личност, живял е в две епохи и оставил светла диря. Роден е в Карлово. Учи във висше търговско училище във Виена и във военна школа в Белград.

През 1872 – 1874 година работи по строежа на железопътните линии на барон Хирш. По същото време построява вълненотекстилна фабрика в родния си град, която работи до Руско-турската война от 1877 – 1878 г., когато е разрушена.

Веднага след Освобождението Грозев служи в администрацията като председател на Пловдивския окръжен съвет. В продължение на 4 години (1879 – 1883) е секретар на Градския съвет в Карлово.

От 1884 г. насетне се заема с широко предприемачество. През същата година наема държавната каменовъглена мина в Мошино и я експлоатира до 1892 г. През 1885 г. основава Българско строително дружество „Ив. Грозев и съдружие“, което изпълнява редица държавни поръчки през следващите години, включително завършената през 1888 г. железопътна линия Цариброд – София – Вакарел, свързваща столицата на България с по-рано построените железопътни линии към Централна Европа и Истанбул.

Грозев е кмет на София от 1894 до 1895 година. В периода 1904 – 1908 оглавява Софийската търговско-индустриална камара. След 1906 г. се намесва и в банковия бизнес като акционер и член на управителния съвет на Износно-вносна банка. Работи в кантората на Иван Д. Гешов в Пловдив. Участва в строежа на пристанище Варна.

Лентата, посветена на Иван Грозев проследява събитията е нас в края на 19 и началото на 20 век – един от най-динамичните периоди, в които се градят основите на новата българска държава.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker