Античен нимфеум посреща посетителите на Римските терми в Хисаря
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 12 Юли 2020 18:51

Светилище на трите нимфи, почитани от древните траки, а по-късно и от римляните, посреща посетителите на Римските терми в Хисаря. Разкриването на нимфеума започна от

екип на Археологическия музей в града през миналото лято. Под ръководството на директора доц. д-р Митко Маджаров преди броени дни музейните специалисти успяха да възстановят святото място, обитавано в античността от здравеносните божества.

 

Помещението се намира в северозападната част на огромния СПА комплекс на древните римляни – в калдариума с трите басейна, пълни с минерална вода. Там е откритата и оброчната плоча с изображение на трите нимфи. Освен че си правят снимки пред нея, посетителите я докосват с пожелание за здраве и благополучие.

Трите нимфи са здравеносни божества от тракийския пантеон, припознати по-късно и в Римската империя. Местата, които обитавали се наричали нимфеуми – това били непристъпни скали или пещери в близост до вода, реки и езера, горски дъбрави. В по-късен етап, хората започнали да изграждат такива нимфеуми и край минералните извори или в баните. Считало се за благодат в дадено селище да има „Светилище на нимфите”, защото те дарявали здраве, живот и обновление.

В термите на древния град Диоклецианополис /днешен Хисаря/ са се провеждали лечебни водни процедури, вследствие на които хората са получавали изцеление на своите заболявания. В знак на благодарност, оставяли различни дарове – мраморни плочи на трите нимфи с посвещение, глинени лампи и други култови предмети.

Такива дарове са открити при археологическите разкопки на термите и оригиналите се съхраняват в музея.

 
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker