Фолклорна сбирка в читалището покани на гости децата на Баня
Шрифт Larger Font Smaller Font
Вторник, 26 Януари 2021 18:46

Фолклорна сбирка покани на гости в  НЧ „Св.св. Кирил и Методий" в Баня,  децата от ЦДГ „Вяра, Надежда и Любов”  като най-малките пазители и продължители на фолклорните традиции.
Хлапетата се запознаха с фолклорната

 

сбирка:  пано, изработено от сръчните ръце на художничката Антоанета Богданова,  изработено  с текстилни материали , бродерия и изработване на характерната за гр.Баня, празнична женска  носия –традиционният  баненски костюм, част от битовите предмети –използвани от нашите баби в миналото,  чакрък, чепкало, паралия, хурка, нощви - Дървено корито, в което бабите са месили хляб, стомна и др.
Разгледаха и постерите на тема - „Пазим традициите” – отразяващи   дейността на Групите за Любителско творчество към читалището.

 

Организаторите на проявата изказаха благодарности на Стамен Гешев –кмет на гр.Баня и на доброволките, Гергина Гешева и  Соня Тодорова, за осъществяването на този проект.


Представеният теренен материал  е съпоставен със съвременните интерпретации за усвояване на фолклорната традиция чрез нови форми – събори на народното творчество, любителско творчество, фолклорни фестивали и конкурси на различни нива. За високите успехи на читалищните групи в тези съвременни прояви, свидетелстват постиженията на Детско-юношеската кукерска група, Групата за изворен фолклор, вписана в националната представителна листа на елементи на нематериалното културно наследство и фолклорния танцов клуб „Тракийка”, представител на любителските клубове в страната, определени за „съвременни танцови феномени, появили се в края на 20 век”.

Събирателската и изследователска работа, снимковият материал, историческата и библиографска фактология, отразена върху постерите,  доказват

отношението на читалищните радетели към населението и културния живот в града.

Изключителна е заслугата на авторския колектив при НЧ „Св.св. Кирил и Методий – 1914 г.” – гр. Баня, който непрестанно търси нови хоризонти за развитието на читалищната дейност;

утвърждава институцията като водещ културно-информационен, художествено-творчески и туристически център на регионално и национално ниво.

Читалището в гр. Баня, Карловско е и основен двигател на съвременни идеи в различни контексти от културната действителност – прояви от празничния календар, концерти, рецитали,

изложби, библиотечни и други форми, намерили широка популярност в постмодерната и мултикултурна среда.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker