В Сопот: Вандали разбиха паметника на дарителя Кирил Нектариев
Шрифт Larger Font Smaller Font
Неделя, 19 Септември 2021 19:28

Вандали разбиха части от паметника на Кирил Нектариев в Сопот. Откъртени са големи парчета от мраморния фундамент. За това алармира в социалните мрежи поетът Васко Попов, бивш председател на Общинския съвет в града на Вазов.

Вадналщината е станала миналия ден по обяд между 12 и 14 часа.

Паменикът на Кирил Нектариев бе издигнат преди две години по инициатива на кмета на общината Деян Дойнов. А преди броени дни - на 5 септември, по случай празника на общината бе представена книгата на историка Стефан Шивачев за Кирил Нектариев.

 

Кирил Нектариев е роден пред 1798 година в Сопот. Той е сред на големите български дарители в българската история.
Още на младини той поема по пътя на баща си, приемайки монашество, и достига до високи църковни постове. Използва ги не за собствено благоденствие, а за благото на образованието, и най-вече за девическото. Дарява 450 златни лири като капитал в полза на Сопотското девическо училище. Прави дарения и на девическите училища в Карлово, Калофер и Пловдив. В завещанието си от 4 март 1868 г. Кирил Нектариев дарява на двете сопотски училища (мъжко и девическо) 16000 гроша, на манастира „Свети Спас“ 10000 гроша, и още 10000 гроша за поправка на манастирската черква, на Сопотския девическия манастир „Въведение Богородично“ 2000 гроша. Недвижимите си имоти: ниви, гори и воденица, дарява на училищата в Сопот, Карлово и Калофер, а на Пловдивското девическо училище „Свето Благовещение“ сумата от 15000 турски лири (или 10000 сребърни рубли).

Посегалеството срещу паметника на духовника и дарителя Кирил Нектариев не е единствената вандалщина в Сопот. Градът често осъмва ту с разбита детска площадка, ту с изпотрошени пейки и беседки или разбити циментови саксии кошчета на боклук. Преди седмици на сол станаха стените на автобусна спирка пред портала на ВМЗ.

Според местни хора това са прояви на наркомани, които дори и денем не спират да вилнят и унищожават имуществото на града. Досега обаче няма залов

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker