Младежи и учители изучават правилата на демокрацията
Шрифт Larger Font Smaller Font
Понеделник, 20 Юни 2022 08:58

Младежки център-Карлово провежда изнесено обучение за младежи и учители от пет пилотни училища от Общините Карлово и Сопот по проекта „Младежкото участие има значение“, финансиран от Европейската младежка фондация  към Съвета на Европа.

Проектът е част от Кампанията  за 2022 „Демокрация тук и сега“ и отбелязва 50-годишнината от младежкия сектор  на Съвета на Европа.


В периода 15-18 юни 2022 в град Хисаря младежите учиха за историята на демокрацията, органите за вземане на решения на местно, национално и европейско ниво, обсъждаха формите и нивата на младежко участие, пречките пред включването на младите хора, предизвикателствата на дигитализацията, медийната грамотност, речта на омраза онлайн и дигиталното гражданство.


Представителят на Европейската младежка фондация Марсио Барсело наблюдава процеса на обучение и запозна участниците с възможностите, които фондацията дава на младите хора и младежките организации.


Заместник-кметът на Община Карлово, Антон Минев, поздрави младежите и организаторите за сериозната тема, с която са се захванали и пожела повече активни млади хора, които да знаят правата, но и отговорностите си, както и да заявяват какво искат да се промени в града, общината и страната.

В приятелски разговор с младежите той им обясни как невинаги могат да бъдат подкрепени всички проекти, защото правомощията и бюджетите на общините са ограничени, но им обеща отворени врати на Общината за младежки идеи и изяви.
След обучението младежите ще имат за задача да направят проучване за младежкото участие в различните нива на вземане на решения – на местно, национално и европейско. Обобщеният анализ от проучването ще представят на срещи в общинските съвети на Карлово и Сопот и в Парламента.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]

Акцент

Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker