Ето как приключи розоберът за земеделските стопани
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 01 Юли 2022 16:01

Идва краят на една от най-лошите години за розопроизводителите. Слаба реколта, високи производствени разходи и скъп труд на берачите, които прибират розовия цвят от полето – това са основните характеристики на тази кампания. Резултатът бе предизвестен още преди цъфтежа на растенията – изоставени градини, разорани насаждения, отказ от отглеждането на маслодайната роза, която уж носи славата на България.

Това коментират днес производителите от Калофер до Клисура – най-доброто място за отглеждане на рози.

Като начало поскъпването на горивата, торовете препаратите изправиха на нокти земеделските стопани далеч още преди да разцъфтят първите ароматни цветчета. Цената на дизела пое нагоре, торба тор стана три пъти по-скъпа и стигна 120 лева, препаратите скочиха тройно. Нямаше как да се очаква, че земеделските производителите тази година ще бъдат удовлетворени от труда си. Това обобщава Зара Клисурова, председател на Национален клонов съюз на производителите на етерично-маслени култури.

В същото време другият най-важен фактор за добрата реколта – климатичните условия, също се оказаха неблагоприятни. Началото на месец май, когато обичайно започва розоберът, бе студено, розите започнаха да цъфтят едва след 18 май, а тогава температурите рязко тръгнаха нагоре. Започна масов цъфтеж на растенията, от горещините цветът бе много лек, а резултатът бе ниски добиви – наполовина спрямо предишни години.

Още един неблагоприятен фактор удари розопроизводителите и това бе високата цена на труда, която поискаха берачите. Заради всеобщото поскъпване те също поискаха повече пари, стигна се дори до изнудване на собствениците на розовите насаждения. Ако в предишни години бе нормално да се плаща 80 ст. за килограм розов цвят, тази година цената стигна до 1.50 лв., а някъде и до 1.90 лв./кг. Към това тарторите на берачите искаха пари за „бригадирски труд“ и за транспорт. Имаше случаи в Карловското, когато за превоз на работници от Карлово до Московец, където разстоянието е по-малко от 20 км, се искаха 110-120 лева на ден за транспорт.

Всичко това на фона на обявената изкупна цена на розите от 2.50 лв за килограм, означаваше само едно – за земеделският производител не остава нищо, или ако има печалба тя е от порядъка на няколко стотинки на произведен килограм розов цвят, коментира Зара Клисурова.

Всъщност трябва да признаем, че тази печалба, ако приемем, че има такава, е в резултат на подкрепата, която даде държавата за розопроизводството. Макар и не голяма, тя все пак имаше значение. Розопроизводителите бяха подпомогнати по мерките срещу ковид-19, бяха изплатени на 100 процента разходите за зимните пръскания на розите.

Но като цяло тази кампания показва, че маслодайната роза отстъпва на други, по-доходни култури. Затова в стотици декари розови градини в Карлово цветът не бе прибран, а други бяха разорани, за да бъдат засадени други трайни насаждения.

Но това е една от кампаниите, в които нямаше драми относно изкупуването на розовия цвят. Тези розопроизводители, които са регистрирани по Закона за маслодайната роза, имаха възможност да подпишат договори с розоварните още преди началото на розобера. Розоварните имаха нужда от розов цвят. Разбира се, за хората, които не са регистрирани по Закона за розата, и миналата, и тази година, въпросът не стоеше така - розоварните не изкупуват цвят от нерегистрирани производители. Освен това през цялата кампания комисии по сортоизпитване проверяваха на място насажденията – изкупуваха се само сортовете роза дамасцена и роза алба. Бяха направени проверки на всички розопроизводители, подали декларации за получаване на помощта за ковид 19, припомни Зара Клисурова.

Картината обаче не е толкова драматична за розопреработвателите, сочи проучване на „Марица“. Очакванията са, че розовото масло, произведено тази година, ще бъде реализирано, тъй като преработвателите подписват сделки на зелено за изкупуване на маслото и се предполага, че те имат пазара. Прогнозите са, че цената розовото масло няма да е около космическите 10-12 хиляди евро, но няма и да е под 6500 евро за килограм. А пазарите Германия, Франция, САЩ и Азия ще погълнат произведеното от тази реколта розово масло на тази цена./marica.bg, Цветана Георгиева/

 

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker