Предстои съдебно дело срещу карловски лекар в Окръжен съд - Пловдив
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 02 Декември 2022 15:46

Срещу подсъдимия З. С. е повдигнато обвинение в това, че на 19.06.2020 г. в гр. Карлово, обл. Пловдив, в МБАЛ „Д-р Киро Попов“, като дежурен лекар – акушер-гинеколог по АГ, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – лекарска професия, при водене на раждане причинил обилно кръвотечение и кръвозагуба, в резултат от неправилно наложения форцепс /начин на изпълнение/ е причинил смъртта на Н.С.-Д., настъпила на 16.07.2020 г. в УМБАЛ „Св. Георги“ ЕАД гр. Пловдив, с което е нарушил разпоредбите на:
1.    Наложилите се в практиката Правила за добра медицинска практика.
2.    Чл. 81 ал.2 от Закона за здравето – Правото на достъпна медицинска помощ се осъществява при прилагането на следните принципи:т.1 своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ.
3.    Наредба №25 от 4.11.1999 г. за оказване на спешна медицинска помощ:чл.4 „Обект на спешна медицинска помощ са: т.1 всички болни и пострадали, пряко застрашаващо живота им“, чл. 5 „Качеството на оказаната в лечебното заведение спешна помощ отговаря на правилата за добра медицинска практика“.
4.Наредба №12 от 21.07.2012 г. „За утвърждаване на медицински стандарт в Акушерство и Гинекология“  - престъпление по чл. 123 ал.1 от НК.
Делото е насрочено в разпоредително заседание.

Делото ще се гледа на открито съдебно заседание на 5 декември т.г.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker