Прокуратурата отваря приемни с граждани в малките населени места
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 02 Декември 2022 15:49

Прокурори от Районна прокуратура-Пловдив отварят приемни в малките населени места, изготвят списъци на самотно живеещи възрастни хора


Прокурори от Районна прокуратура-Пловдив отварят приемни по график в общините и малките населени места в областта, в които ще приемат граждани и сигнали от тях. Това стана ясно днес на съвместна среща, организирана по инициатива на Чавдар Грошев, районен прокурор на гр. Пловдив и Атанас Илиев, зам.- районен прокурор.с кметовете на общините в област Пловдив.

Целта й бе подобряване на взаимодействието с държавните и общински органи и организации, пълноценната обмяна на информация за противодействие на битовата престъпност, престъпленията по транспорта и разпространението на наркотични вещества сред подрастващите, оказване на методологична помощ на контролните органи и координация на действията им по актуални проблеми по реда на надзора на законност.


На срещата присъстваха Анна Викова, заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Пловдив, старши комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР-Пловдив  и началниците на охранителна и пътна полиция.
Под формата на активна дискусия представителите на местната власт споделиха проблеми, свързани с домови кражби, шофиране след употреба на алкохол и наркотици, телефонни измами, мигрантския натиск и пътнотранспортни произшествия.


По предложения на Районна прокуратура-Пловдив и с оглед подкрепа на уязвими групи от обществото ще бъдат създадени приемни в общинските центрове и малките населени места в Пловдивска област. В тях прокурори от РП-Пловдив ще се срещат с граждани, за да приемат техни сигнали, да ги изслушат и да им съдействат, както и да ги запознаят с ролята и задълженията на държавното обвинение.


Участниците в дискусията подчертаха необходимостта от превенция и провеждане на редица разяснителни кампании сред населението относно битовата престъпност и в частност телефонни измами, кражби, грабежи и др. Прокурорите от РП-Пловдив ще се включат в редица срещи с рискови групи – възрастни хора, етноси, деца и младежи. На тях ще ги запознаят с опасностите от телефонни измами, употребата на наркотици, нарастващата битова престъпност и др.


Взе се решение да бъдат изготвени списъци на самотно живеещи възрастни хора, които да се водят на отчет при полицейските инспектори и да се провеждат периодично разговори с тях, особено през наближаващия зимен сезон. Целта е те да знаят при нужда къде и как да потърсят най-бързо помощ от институциите. Кметовете се ангажираха да  изготвят такива списъци.


На срещата бяха поставени проблеми, свързани със снегопочистването, необходимостта от полагане на пътна маркировка, както по улиците, така и по шосетата от републиканската пътна мрежа, почистването на речните корита и спонтанно възникващи незаконни сметища.




 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker