От Калофер: На 2 юни почитаме Христо Ботев и загиналите за свободата на България
Шрифт Larger Font Smaller Font
Петък, 02 Юни 2023 12:22

„На 2 юни си спомняме историческите факти, свързани с личността на Ботев – един от големите революционери до Освобождението, един от гигантите на духа, един от духовните жалони на българската нация. Той е личност, която – по думите на Захари Стоянов, не трябва да мерим с аршина за обикновените смъртни. Христо Ботев носи гигантския талант на поета със своите не много на брой, но огнени и запомнящи се стихове. Това, което ни оставя във вестниците „Дума на българските емигранти“, „Независимост“, „Знаме“, „Будилник“ е неговото верую – верую, което показва радикално разбиране за освобождението на България „…чрез всеобща народна революция без забавяне и без да чакаме Великите сили да се сетят за нас.“ Нека не забравяме никога Ботевите стихове и да знаем, че България има великани на духа и перото! Може да не сме многобройна нация, но сме силни духом и това ще ни преведе през времето… Днес, 147 години след гибелта на войводата Ботев, ние прекланяме глави пред неговата памет; пред неговия кратък, смислен, бурен живот – живот като на един дъх, но живот за България и саможертва за България! Поклон пред паметта на Христо Ботев! Поклон пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината ни! Да живее България!“ Това каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов в словото си в Калофер на 2 юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, по време на митинга-поклонение пред мемориала на Ботев.
Възпоменателното отбелязване на 147 години от героичната гибел на поета-революционер започна с военен ритуал и изнасяне знамето на Ботевата чета от Национален музей „Христо Ботев“.
Цветя и венци пред Ботевия мемориал бяха положени от името на държавни, културни и неправителствени институции. Под вой на сирени, точно в 12:00 часа, всички сведоха глави пред подвига на загиналите за свободата.
На тържествения митинг-заря на 1 юни слово произнесе вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, общински съветници, областният управител Ангел Стоев и командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада – бригаден генерал Маргарит Михайлов присъстваха на събитието.
Възпоменателното отбелязване на 147 години от гибелта на Ботев бе организирано от Община Карлово, Кметство Калофер, Национален музей „Христо Ботев“, НЧ „Христо Ботев – 1869 г.“, СУ „Хр. Ботев“ и 61-ва Стрямска механизирана бригада.

 

Карлово, Сопот и региона

Виж още [+]
Гласувайте за този сайт
eXTReMe Tracker